Belföld

2008.06.01. 13:51

Megváltozott munkaképességűek

Megyei körkép - Vas megyében sincsenek könynyű helyzetben azok a megváltozott munkaképességűek, akik dolgozni szeretnének. A szakemberek reményei szerint a közelmúltban indult új program azonban változtat ezen a helyzeten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A megyében a különféle támogatási lehetőségek ellenére a megváltozott munkaképességűek egy jelentős része csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud elhelyezkedni, tudtuk meg  dr. Kovács Pétertől,  a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettesétől. Ez a megállapítása különösen az elsődleges munkaerőpiacra igaz. Hogy ez így van, abban szerepe van a munkáltatók szemléletének, akik viszonylag kis számban hajlandók foglalkoztatni megváltozott munkaképességűeket. 

A főigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy megváltozott munkaképességű az 50 éven felüli foglalkoztatottak mintegy 60-70 százaléka is. Ilyen arányban küszködnek valamilyen komolyabb egészségi problémával.
Ennek ellenére nagyon sok beteg ember van, aki, ha teheti, inkább a munkát választja. A tapasztalatok szerint a megváltozott munkaképeségű emberek lojálisabbak a munkahelyükhöz, mint a teljesen egészségesek. Mindent elkövetnek azért, hogy megfeleljenek a követelményeknek. Pedig bizonyos fokig hátrányban is vannak, miután gyöngébb az immunrendszerük, könnyebben megbetegszenek. Ebben a körben ezért magasabb a táppénzes napok száma. Ezt a kiesést valami módon kompenzálni kellene, véli a munkaügyi szakember. 

A tapasztalatok szerint azok a munkáltatók, ahol az illető egészsége károsodott, többnyire törekednek arra, hogy a továbbiakban is foglalkoztassák az embereket. Sokkal nehezebb helyzetben vannak azok a megváltozott munkaképességűek, akik nem dolgoznak, ám az elsődleges munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. Magyarországon a vállalati gondolkozásban van egy viszonylag szűk, rehabilitációsnak tekintett munkaköri lista. Ilyen például a telefonközpontos, a portás, raktáros. Ezeken kívül azonban nem nagyon tudják elképzelni, hogy megváltozott munkaképességűeket alkalmazzanak. Pedig ennél jóval szélesebb körben lenne erre lehetőség. Ezeknek a feltárása az elkövetkező időszak egyik fontos feladata. 

A megváltozott munkaképességű emberek nem nagyon tudják felvenni a versenyt a teljesen egészséges munkanélküliekkel. Ezért az érintettek gyakran hamar fel is adják. Ez főleg az olyan esetben jellemző, amikor a megváltozott munkaképesség még idősebb korral is párosul. 

A megváltozott munkaképességűek a képzésükhöz eddig is kaptak támogatást, ám ezzel a lehetőséggel a munkaügyi szervezeten keresztül az elmúlt időszakban kevesen éltek. A munkaügyi szakember véleménye szerint az sem biztos, hogy kizárólag rehabilitációs tanfolyamot kellene szervezni ennek a körnek. Ennél sokkal hatékonyabb lehetne az, ha valakit egy szakma művelésére alkalmasnak ítélnek, akkor az vehessen részt egy normál tanfolyamon. 

Az elmúlt években Vas megyében a nonprofit szervezetek is jelentős részt vállaltak a megváltozott munkaképességűek helyzetének javításából, képzéséből. A Regionális Szociális Forrásközpont Kht. egy olyan projektet valósított meg, amelynek keretében munkaasszisztenseket képeztek. Ők minden segítséget megadnak a dolgozni akaró fogyatékosoknak ahhoz, hogy tanuljanak, illetve elhelyezkedjenek. Amennyiben ez megtörtént, azután is folyamatosan nyomon követik sorsuk alakulását. Ez a projekt uniós támogatással jött létre, s immáron több éve működik sikerrel Szombathelyen. Egy-egy munkaasszisztens évente 35-40 megváltozott munkaképességűt tud elhelyezni az elsődleges munkaerőpiacon. A Savaria Rehab-Team Kht. is szervezett fogyatékosok számára képzéseket, s teremtett foglalkoztatási lehetőséget. Dr. Kovács Péter elmondta, hogy a munkaügyi szervezet fontosnak tartja a nonprofit szervezet ilyen irányú tevékenységét, s különösen hatékony az együttműködésük a Regionális Szociális Forrásközponttal. 

Vas megyében a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában fontos szerepük van a védett munkahelyeknek. Ezek között meghatározó szerepe van a Savaria Nett-Pack, valamint a Lux-Tex Kft.-nek. Az előbbi jelenleg a budapesti Főkefe gyáregységeként működik. 

A főigazgató-helyettes elmondta, bízik abban, hogy a rehabilitációs munkahelyteremtő támogatás eredményeként tovább bővülnek majd a másodlagos munkaerőpiacon is a foglalkoztatási lehetőségek. Különösen Őriszentpéteren és Szentgotthárdon lenne szükség a rehabilitációs foglalkoztatási lehetőségek megteremtésére. 

A Savaria Nett-Pack néhány évvel ezelőtt még 1200 megváltozott munkaképességűnek adott munkát, s a megye legnagyobb foglalkoztatói közé tartozott. Most 800-900 körül alakul a dolgozók száma, s szerte a megyében működnek egységei. 

Dr. Kovács Péter elmondta, hogy a Savaria Nett-Pack Kft.-vel a napokban írták alá a szerződést, amely szerint a gyárat a munkaügyi szervezet módszertani központnak tekinti, ahol egy tranzitfoglalkoztatási modell bevezetését tervezi. Itt meghatározott ideig, egy-másfél évig dolgozhatnának védett munkakörülmények között a megváltozott munkaképességűek. Itt készülhetnek fel arra, hogy a későbbiek során versenyképesek legyenek az elsődleges munkaerőpiacon. A projekt célja ezzel párhuzamosan az is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon álláshelyeket tárjon fel az érintettek számára. 

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok. Az ezekben foglaltak megvalósításához a Társadalmi Megújulás Operatív Program kínál anyagi hátteret. A szakemberek bíznak abban, hogy ennek eredményeként jelentősen növekednek a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési esélyei, s aki képes rá és akar, az tud majd dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!