Belföld

2008.07.05. 02:29

Búcsúztak a végzősök

Szombathely - A végső próbatétel, a záróvizsga után tegnap több száz végzős vehette át oklevelét a Művelődési és Sportházban. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (NYME-SEK) végzőseit az intézményvezetők búcsúztatták.

Bajdó Bettina

- Ezekben a napokban ünnepel a felsőoktatás - mondta az elnök. - Történelmi nap ez a mai, fontos dátum a mi életünkben. A most diplomára váró fiatalok tanulmányaikat még a Berzsenyi Dániel Főiskolán kezdték, ám már a SEK-en fejezték be. Időközben új egyetemet alapítottunk, új kihívások, távlatok, lehetőségek nyíltak meg előttünk. Nem volt könnyű a múlt, a jelen, de a jövő sem lesz az.

Az elnök szerint csak akkor lehetnek eredményesek, ha az egyetemen az együttműködés, a kölcsönös tisztelet, az elkötelezettség és a tettek válnak elsődlegessé a mindennapi munkában.

- Boldog vagyok, hogy ma diplomákat, eredményes munkáról szóló igazolásokat nyújthatok át, és kezet foghatok önökkel - szólt a diákokhoz a vezető. - Az öröm azonban gyakran jár szomorúsággal is. Bánkódom, hogy ez a sok tehetséges fiatal elhagyja az alma matert. Az iskolánkban 41 bizottság előtt 1102 hallgató tett záróvizsgát az elmúlt hetekben. Hallgatóink hazánk minden részéről érkeztek, sőt még a környező országokból is jöttek hozzánk tanulók. Elhagynak most minket, s magukkal viszik az itt szerzett tudást, hogy gyarapítsák és közkinccsé tegyék.

Az elnök-rektorhelyettes búcsúzóul - a sok jókívánság mellett - annyit kért a hallgatóktól, hogy vigyék magukkal a berzsenyis szellemiséget is. (Folytatás az 5. oldalon)

A köszöntő után prof. dr. Faragó Sándor, az intézmény rektora az egyetemalapítás történetét foglalta össze, hangsúlyozva, hogy a január elsején megalakult egyetem az ország hatodik legnagyobb intézménye lett. Beszélt a jelenről is, arról, hogy a március végén beadott új, közös intézményfejlesztési terv elnyerte a minisztérium tetszését, s a legmagasabb minősítést kapták, mely hivatalosan csütörtökön érkezett meg. A rektor a fejlesztési tervek megemlítése után a végzősökhöz fordult. - Kitartással, akaraterővel sokat elérhetnek a pályán - folytatta a rektor -, ez az élethez szükséges, azonban nem elég. Az élet művészet, s több, mint racionális döntések sorozata. Az élethez boldogság is kell. Kívánom, hogy a döntések, a munka közepette találjanak rá a boldogságra is.

Szövényi Zsolt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője is gratulált a végzősöknek. Egy népdalból vett idézettel kezdte ünnepi köszöntőjét: Indulj egy úton, én is egy másikon...

- Ez a dal az utak megtalálásáról, szerelemről szól, de szól arról is, hogy életünk során többször kell utat választani, s vállalni kell a döntéseket, kitartani a választás mellett - hangsúlyozta a főosztályvezető. - Az iskolák egyesülésével nem egy kohó jött létre, ahol egymás mellett működnek a szakok, hanem egy nagy, összetartó közösség. Két fontos számot érdemes megjegyezni a szombathelyi intézményről, az ötvenes számot, hiszen ennyi éve kezdődött a tanárképzés a városban, s a huszonötös számot, mivel ennyi éve vette fel az intézmény a Berzsenyi Dániel nevet. Önök rengeteg emlékkel és tudással távoznak innen, s ezeket érdemes megőrizni, továbbvinni és gazdagítani.

A köszöntők után a végzősök talárban vették át diplomájukat prof. dr. Gadányi Károlytól és dr. Czetter Ibolya elnökhelyettestől. Ma 11 órakor a levelezős hallgatók is kézhez kapják oklevelüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!