Belföld

2008.08.01. 02:29

Nyüzsgő, sokszínű kavalkád

Szombathely - Katalán zene, mexikói tánc, francia ének, eszperantó színházi előadás - többek között ezekből kaphatott ízelítőt a megyeszékhely közönsége az elmúlt hat napban az Eszperantó Ifjúsági Világtalálkozó keretében.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Délután három óra. Hatalmas hőségben csalogatja a járókelőket az MMIK aulájából kiszűrődő zene. Odabben apró standok sokasága kínálja a kultúrát. Mexikó, Japán, Németország standja mellett jól megfér az olasz, román, togói vagy éppen orosz hagyományokat, történelemet, földrajzot, irodalmat bemutató apró porta. Szokszínű, nyüzsgő kulturális kavalkád ez, tele barátsággal, szeretettel, kíváncsisággal. A találkozóra Szombathelyre sereglett nemzetek fiait csupán egyvalami köti össze: az eszperantó nyelv. S bizony itt nem nehéz rádöbbenni: az eszperantó több, mint nyelv, több, mint kultúra. S a nyelvet nem beszélő betérőknek csakhamar bizonyossá válik az, hogy az eszperantó nem elfeledett, hanem nagyon is élő nyelv.

Saluton - üdvözlik egymást eszperantóul a terembe sereglő fiatalok, majd sorra járják a színes országzászlóval hívogató standokat. Francia sajt, bor, japán édesség, olasz könyvek, orosz pénzek, megannyi képeslap, térkép, népművészeti remek. Akad, ahol mini nyelvtanfolyam is zajlik: a francia standnál köszönni, kérni, bemutatkozni is megtanulhatunk, méghozzá három nyelven. Másutt egy hatalmas térképen gyűlnek a pontok, ki honnan jött, bejelölheti. A japán standnál egy fiatalember a résztvevők nevét veti serényen papírra, ilyen eredeti relikviát bizony nem mindennap vihetünk haza. Akad, ahol még az adott ország nyelvén írni is megtanulhatunk, sőt a cirill ábécét is bárki átismételheti anyanyelvi tanár segítségével. Horvátország, Bosznia és Szerbia közös standjánál színes prospektusokat kaphatnak az országok után érdeklődők, a földrajzi ismeretek mélyítését itt is térkép segíti. Közben eszperantóul mutatják be az egyes országok standjait, majd felhangzik a nemzeti nyelv is. JoMo is koncertet ad, ő nem más, mint egy francia gitáros-énekes, aki azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy egy koncerten belül ő énekelt a legtöbb nyelven. Erről a találkozó közönsége is megbizonyosodhatott. Az eszperantó reménykedőt, reménykeltőt jelent - tudjuk meg hamarosan, a nyelv alapjait 1887-ben dr. Lazar Markovics Zamenhof rakta le. Az eszperantó a leggyorsabban megtanulható élő nyelv. E kijelentést ugyancsak bárki letesztelhette a fesztiválon, hiszen villám-tanfolyam is várta az érdeklődőket. A programokat tovább színesítették a táncbemutatók, zenés műsorok, de a találkozó résztvevői a gasztronómia szerelmeseit is elkápráztatták: ételkóstolókból sem volt hiány. A vidám kavalkád után komolyabb témák kerülnek sorra: az idei találkozó éjszakai egyetemeinek fő témáját ugyanis a kisebbségi jogok adták. Tegnap egy eszperantista roma fiatal ennek jegyében anyanyelvére tanította a találkozó résztvevői. De szó esett már a határon túli magyarság helyzetéről is. Acsádi Veronikától, a rendezvény főszervezőjétől azt is megtudjuk, hogy az első nemzetközi eszperantó találkozót 1987-ben szervezték, azóta rendszeresen összegyűlnek a világ eszperantista fiataljai. Az idei találkozónak természetesen mégiscsak a magyar kultúra és Szombathely megismerése volt a fő attrakciója. A fiatalok egy külön magyar délutánon vettek részt a múzeumfaluban, kirándultak az Őrségben, a Balatonnál, és Kőszeg nevezetességei sem maradtak ki a barangolások célpontjai közül. A sportnapon a komoly csatározások mellett olyan játékos megmérettetések várták a fiatalokat, mint a dinnyeevő verseny. Hatalmas sikert aratott a szerda esti leggyengébb láncszem show is, itt tíz különböző anyanyelvű játékos versengett a kegyetlen műsorvezetővel, természetesen eszperantóul. A programok közül az eszperantó nyelvű színházi elő-adás és koncert sem hiányzott. Az egyhetes találkozó szombaton zárul, de jövőre egy új helyszínen ismét összegyűlnek a világ ifjú eszperantistái.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!