Belföld

2008.08.12. 02:29

Vissza az adóból

Őrség - A Mol túlfizetésre hivatkozva több őrségi önkormányzattól visszakéri az általa tavaly kifizetett iparűzési adó egy részét. A túlfizetés kompenzálása nem kis terhet ró az önkormányzatokra.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Már harmadszor fizet vissza adót Kercaszomor. Kapornaky Sándor polgármester elmondta, hogy a 260 lelket számláló kistelepülés költségvetését érzékenyen érinti a másfél milliós visszafizetési kötelezettség. Az olajtársaság átlagosan tízmillió forint iparűzési adót fizet a községnek, ami jelentős összeg, ha azt nézzük hogy Kercaszomor éves szinten harmincmillió forintból gazdálkodik. A település rádásul a magas iparűzési adó miatt az önhiki-támogatástól is évek óta elesik. A túlfizetés abból adódik - véli a polgármester - , hogy a társaság előkalkuláció alapján fizet, de ha a tényleges termelés, a vállalat összbevételének a településre eső része kisebb a tevezettnél, akkor az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a különbözetet. A kistelepülés egyébként úgy egyezett meg a vállalattal, hogy a következő iparűzési adó összegéből vonják majd le az önkormányzat tartozását. A polgármester hozzátette: a visszafizetés tényén túl a településnek nagyon sokat jelent az az összeg, amelyet az olajtársaság fizet ki évről évre az önkormányzatnak, hiszen a fejlesztések jó részét ebből az összegből finanszírozzák, segíti a település működési költségeinek előtermetését is. Véleményét egyébként a térség többi polgármestere is osztja: a Mol iparűzési adója örömteli a településeknek, s fontos szerepet játszik a fejlesztések, beruházások megvalósítáaában. Hasonló a helyzet Őriszentpéteren: itt szintén visszafizetési kötelezettsége van az önkormányzatnak. Őr Zoltán, a mintegy 1300 lakosú kisváros polgármestere elmondta, hogy az olajipari részvénytársaságnak valóban jelentős követelése van az önkormányzattól, de a várost sokkal érzékenyebben érinti egy másik vállalat követelése. A két visszafizetési kötezettség együtt már falhoz állítja az önkormányzatot , ugyanis a költségvetési hiány negyede az összeg, amelyet a kisvárosnak vissza kell fizetnie, ki kell gazdálkodnia az idén. A Mol iparűzési adója fontos a falvaknak: nagy szerepet játszik a helyi feljesztéseknél

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!