Belföld

2008.09.17. 02:29

A köz hangja elveszett

Oberwart (Felsőőr) - Csaknem botrányba fulladt az a közmeghallgatás, ami tegnap kezdődött a vásárcsarnokban a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuzba tervezett égető engedélyezési eljárásának részeként, seregnyi burgenlandi szakember részvételével.

Szenkovits Péter

A német nyelvű bevezetőt összefoglalta magyarul egy hölgy, aki egyebek között felhívta a figyelmet egy magyar nyelvű tájékoztatóra, amelyhez a Magyarországról érkezettek az előcsarnokban juthattak hozzá. (Néhány osztrák érdeklődőt is lehetett látni; a széksorok zöme azonban üresen maradt.)

A tájékoztató a Heiligenkreuzba tervezett mű nem veszélyes hulladékok termikus kezelésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálatának közmeghallgatásáról szólt (volna elvileg). Az eljárás lefolytatása keretében a környezeti hatásvizsgálati hatóságnak minden érvet tárgyilagosan és semlegesen kell felmérnie és megvizsgálnia, hogy megállapítsa a döntéshez szükséges tényállást... A közmeghallgatás központi feladata, hogy meghallgassák és összegyűjtsék az érdekeltek kérdéseit, kérelmeit és érveit. Az érdekelteknek közvetlenül alkalmuk nyílik arra, hogy közreműködjenek a döntéshozatalban mérvadó tényállás megállapításában. A következő mondat: A közmeghallgatás nyelve a német. A tolmács a 17. percben jegyezte meg, hogy a továbbiakban csak németül folyik a tárgyalás. A Burgenlandi Tartományi Kormány munkatársai mit sem törődtek a jelenlevő magyar ügyfelekkel.

Jelen volt Haraszthy László környezetvédelmi minisztériumi államtitkár és Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának első embere is. Az osztrákok rendületlenül mondták beszédeiket, s mutatták a projekttel kapcsolatos képi - német feliratú - illusztrációikat, valójában egymásnak. Kirekesztve ezzel az ő nyelvükön nem értőket, nem tudókat.

9 óra 54 perckor aztán végre mégiscsak fölcsendült egy magyar mondat a már említett hölgy szájából, nevezetesen: A tévé képviselőit megkérem - bár picit maradhatnak még -, hogy hagyják el a termet. A tárgyalás után, ha igény van, a burgenlandi kormány illetékes osztályának illetékese válaszol a felvetésekre... A legnagyobb magyar tévétársaságok jelen levő munkatársai elképedtek e szavak hallatán. Merthogy eddig úgy tudták (ők is), hogy nyilvános közmeghallgatáson vannak. Bizonyos értelemben tévedtek...

Napirend szerint ugyan a különféle hatásvizsgálati szakvéleményekkel kapcsolatos tájékoztatások következtek volna, ám szólásra jelentkezett Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester. Mindössze három percet kért, s azt, hogy addig maradhassanak bent a magyar sajtó képviselői. A vendéglátók - rövig gondolkodás után - kivételesen helyt adtak a kérésének. A polgármester kifejtette, hogy az unióban mindenkinek joga van anyanyelvén beszélni, majd idézett a magyar kormány minapi állásfoglalásából. Kifogásolta, hogy Heiligenkreuztól miért ennyire messze tartják a közmeghallgatást, ráadásul munkanapokon. Felvetette e szakmai konferencia felfüggesztését mindaddig, amíg a magyar-osztrák közös konzultatív csoport nem tárgyal a beruházás távolabbra helyezéséről. Ha a két kormány tárgyalni akar, akkor minek ez a rendezvény? Önök a saját szakértőikkel akarják igazolni az égető létjogosultságát. Szavai nem hullottak táptalajra... Folytatódott a meghallgatás. Utóbb egy német szakértő - az osztrák zöldek hívták meg - érveket sorakoztatott föl a beruházás ellen, tételesen bizonyított jó néhány dolgot; a burgenlandi szakértők válaszának lényege: rendben, de akkor is megcsináljuk az égetőt... Ma tartják a közmeghallgatás második, egyben zárónapját.

A televíziók képviselőit megkérték, hogy kameráikkal menjenek ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!