Belföld

2008.09.15. 13:34

Alacsonyabb felvásárlási árak a szőlőpiacon

<b>Budapest</b> - Megkezdődött a korai szőlőfajták szürete. A tavalyinál bőségesebb termésre számítanak a gazdák. Néhány borvidéken azonban éppen a több szőlő és a növekvő borimport okoz feszültséget, nyomja le a felvásárlási árakat.

nincs nev

A termelők blokád helyett inkább megegyeznének a felvásárlókkal. A múlt évinél alacsonyabb felvásárlási árak miatt elégedetlen termelők egyelőre nem gondolkodnak az almásokhoz hasonló blokádokban. 

A szeptember közepi adatok alapján nagyjából 3,5 millió hektoliterre számítanak. A feszültséget az okozza, hogy néhány borászati üzem azt állítja, hogy bőségesen maradt tavalyról készletük és ezért húzódoznak a felvásárlástól. 

- Ez nem számít nagy mennyiségnek - nyilatkozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Népszavának. - Ennyi szükséges a folyamatos működéshez. Inkább arról lehet szó, hogy a tavalyinál nagyobb termés miatt igyekeznek lenyomni a szőlő felvásárlási árát. 

A hosszú távú integrációs szerződéssel rendelkező gazdák legfeljebb 10 százalékot veszíthetnek, de a szabad piacon kockáztató termelők akár 20-30 százalékkal alacsonyabb felvásárlási árakkal is szembesülhetnek. 

- A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa borvidékenként igyekszik egyeztetni a felvásárlókkal és a gazdákkal – jegyezte meg a főtitkár. - Nem a blokád a megoldás az árvitában, hanem a tárgyalás. A gazdáknak pedig az eddigieknél jobban kellene törekedni az integrációra, az összefogásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!