Belföld

2008.09.30. 04:44

Első fokon pert nyert a magyar állam ellen Sándor István "Papa"

<b>Budapest</b> - Közel 11 és fél millió forintot kell a magyar államnak fizetnie <i>Sándor Istvánnak</i>, a "Papa" néven ismertté vált nyugalmazott rendőrtisztnek, mert ártatlanul töltött hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

nincs nev

A nyugállományú rendőrtiszt azután nyújtott be kártalanításért keresetet, hogy felmentették egy máig államtitkot képező, az olajügyek felderítéséhez kapcsolódó ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádolták - közölte a Hírszerző. 

A Fővárosi Bíróság csak a döntés rendelkező részét hirdette ki nyilvánosság előtt, az indoklás zárt ajtók mögött hangzott el, mivel az "alapügyet" korábban 85 évre titkosították. 

A büntetőperben az ügyészség a többi között vesztegetés, hivatali visszaélés, hamis tanúzás és közokirat-hamisítás miatt is vádat emelt Sándor István ellen. A vád szerint az egykori magas rangú felderítő tiszt, még 1997-ben egy, az Energol-ügyben később megvádolt vállalkozóhoz kapcsolódó akcióban konstruált rendőri intézkedést hajtott végre, majd arról valótlan tartalmú rendőri jelentést készített. 

Az alapügyben 2004 februárjában született elsőfokú, felmentő ítélet. Egy évvel később azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi ítéletet, és Sándor Istvánt hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság 2006 decemberében az ellene emelt összes vád alól felmentette. Sándor István ezt követően nyújtott be kártalanítási keresetet a magyar állammal szemben - írja a Hírszerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!