Belföld

2008.09.17. 11:36

Kísérleti nyulak a felsőoktatásban

<b>Budapest</b> - A most kezdődött tanév végén kiderül, hogyan alkalmazkodott a magyar felsőoktatás a bolognai rendszerhez. Több mint hatvanezer hallgató szerez idén nagy valószínűséggel bachelor diplomát, s általuk derül ki, hogy a munkaerőpiac hogyan reagál erre a végzettségre.

nincs nev

A 2009 tavszán végző hallgatók előtt két út áll: friss diplomásként próbát tesznek az egyre jobban telítődő munkaerőpiacon, vagy még két évig az egyetemeken maradnak és valamilyen szakirányra specializálódnak a mesterképzésben - írja a Hírszerző.

 Bár a diplomás munkanélküliek száma rohamosan nő, valószínűsítik, hogy a végzettek többsége a munkaerőpiac felé húz majd. A műszaki végzettségűek keresettsége miatt nekik kevesebb gondjuk lesz, mint a bölcsészeknek. 

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) júliusban több elismert intézmény mesterszak indítási kérelmeit is visszadobta. Az intézmények abban reménykednek, hogy a felturbózott szakindítási kérelmekre a MAB októberben újra tanácskozva ezúttal rábólint. Jelenleg a 21 700 államilag finanszírozott mester hallgató már most is mintegy 300 mesterszak közül válogathat. 

Emellett még sok a kérdés. Az is bizonytalan, hogy az ország bármelyik intézményében BA diplomát szerző hallgató valóban bárhol elvégezheti-e ezek után a mesterképzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!