Belföld

2008.09.23. 20:35

Korruptabbak vagyunk, mint egy éve

<b>Budapest</b> - A Transparency International 2008-as korrupció-érzékelési indexe szerint a 39. helyről a 47.-re csúsztunk vissza. Magyarország a közepesen korrupt országok közé tartozik.

nincs nev

Veszítettünk régióbeli kedvező helyezésünkből is, az elemzések arra mutatnak, hogy Magyarország régióbeli pozíciója veszélybe kerülhet, amennyiben nem történik hatékony fellépés a korrupció ellen. Hazánkban leginkább a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer a korrupció melegágya - írja a HVG. 

A korrupció-érzékelési indexet (CPI) a Transparency International megbízásából a Passaui Egyetemen készítik különböző felmérések összesítésével. A CPI azt mutatja, hogy nemzetközi és helyi elemzők és üzletemberek milyen súlyosnak látják a korrupció problémáját a CPI-ban szereplő országokban. 

A korrupció visszaszorítása jelentősen elősegíti a gazdasági növekedést. Kutatások azt bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol a CPI értéke 1 ponttal nőtt, a GDP 0,5 százalékával nőtt a külföldi tőkebeáramlás és 4 százalékkal az átlagjövedelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!