Belföld

2008.09.24. 13:33

Több száz felmondólevél a Malév dolgozóinak

<b>Budapest</b> - A Malév összesen 307 munkatársa kapta meg a napokban az értesítést, hogy a cég meg kíván válni tőlük. A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete szerint a leépítés nem racionális, a munkabeszüntetést sem tartják kizártnak.

nincs nev

A szakszervezet tájékoztatása szerint 100 pilóta kapott hétfőn felmondólevelet, a Malév ellenben azt közölte, hogy a szeptember 19-i döntés értelmében nem a korábban bejelentett 400 dolgozót, csupán 307 aktív és jelenleg is jogi állományban lévő dolgozót bocsátanak el, s közülük 78 pilóta. 

A Malév szerint mindez a légiközlekedést általánosan sújtó nehézségek miatt szükséges, amelyektől a világ nagy, tőkeerős légitársaságai sem tudták és tudják függetleníteni magukat, és amely több ezer dolgozó elbocsátásához vezetett eddig a világban. Az alkalmazkodás jegyében a Malév középtávú stratégiát fogadott el, amelynek részeként leállítják a veszteséges hosszú távú járatokat, inkább Európára összpontosítanak. A flottát is átalakítják, költséghatékony, lényegesen alacsonyabb fogyasztású gépeket állítanak forgalomba - írja a Népszabadság Online. 

A szakszervezet ugyanakkor nem érti, hogy miért a magyar szakembereket bocsátják el, amikor a légitársaságnál román és moldovai pilóták is dolgoznak. Attól viszont nem tartanak, hogy az elbocsátott pilóták nem tudnak elhelyezkedni. A világ légi közlekedése jelenleg ugyan kisebb hullámvölgyben van, de Kínában és a Közel-Keleten keresik a polgári repülőgép-vezetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!