Belföld

2008.09.28. 15:32

Ügyvédhálózatot indított a TASZ

<b>Budapest</b> - Ügyvédhálózatot indított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet vasárnap. A hálózat ügyvédei Budapesten és a hat vidéki régióban ingyen segítenek a közérdekű adatokat megszerezni újságíróknak, civil szervezeteknek, állampolgároknak.

nincs nev

A hálózatot az Információszabadság Nemzetközi Napja alkalmából indították el. Eddig csak a fővárosban dolgoztak és országos hatáskörű intézményektől kértek adatokat. Az új hálózat célja, hogy a vidéki önkormányzatok döntéshozatala és gazdálkodása átláthatóvá váljon, a helyi sajtó, civil szervezetek, illetve a közügyekben érdekelt állampolgárok hozzáférhessenek a közérdekű adatokhoz. 

A TASZ ügyvédei Szombathelyen, Pécsett, Veszprémben, Szolnokon, Szarvason és Kazincbarcikán érhetők el az új hálózatban. Adatkérésben, de akár perek végigvitelében is ingyenesen segítenek a hozzájuk fordulóknak.

A TASZ négy éve működik Budapesten, ezalatt tucatnyi olyan ügyet vitt bíróság elé, amelyben állami szervezetek, önkormányzatok, vagy ezekkel kapcsolatban álló gazdasági társaságok megtagadták a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!