Belföld

2008.09.16. 02:29

Vége a nyárnak

Szombathely - Szeptember 12-én véget ért a nyárias idő, az elmúlt két hetet sok napfény és kevés csapadék jellemezte. Egyik napról a másikra a nyár ősszé változott. A távhős lakásokban élők hétfőtől kérhetnek fűtést.

Varga Nóra

Szeptemberben a kánikula sem ritka, de 1939-ben és 1970-ben már fagyott is a hónap végén. A legmelegebbet 1929. szeptember 3-án mérték, ekkor 33 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A mostani hűvös idő miatt sokan befűtöttek, a távhő rendszere is készen áll a szezonra. A törvény értelmében szeptember 15-étől május 15-éig tart a fűtési szezon a távhőnél, amely időszakban a szolgáltató köteles teljesíteni a lakóközösségek fűtési célú igényeit. Gergácz Tamástól, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. főmérnökétől megtudtuk, ha hűvös az idő, akkor a fűtési szezonon kívül is befűtenek azokban a házakban, ahol a közös képviselő kéri. A fűtést viszont csak abban az esetben indítja el a szolgáltató, ha az egy fűtési körhöz tartozó összes lépcsőházban megrendelik a szolgáltatást. Szombathelyen a távhős lakások egyharmadában már évekkel ezelőtt elvégezték a fűtéskorszerűsítést. A felszerelt termosztatikus radiátorszelepek használatával itt már a lakók saját maguk is lezárhatják a fűtést, amennyiben nem tartanak még igényt a hőszolgáltatásra. A radiátorra felszerelt költségmegosztó regisztrálja ebben az esetben a megtakarítást. A május 15-étől szeptember 15-éig tartó időszakban a távhő a szükséges karbantartási és beruházási munkálatokat végzi a távfűtési rendszeren, de amennyiben igény és lehetőség van rá, elindítja a szolgáltatást. 2003 júliusában olyan hűvös volt, hogy a lakások többségében három napig kértek fűtést. Tavaly az ideinél is szélsőségesebb volt a szeptember, már ötödikétől fűtöttek a távhős lakásokban. A főmérnök elmondta, hogy pénteken kapták kézhez a hivatalos megrendelőlapot a közös képviselők, akik a lakóközösség igényének megfelelően ezen a formanyomtatványon rendelhetik meg a fűtést. Igény esetén egy napon belül melegek lehetnek a radiátorok. Eddig senki sem élt a lehetőséggel, a lakók bíznak a hét második felére ígért felmelegedésben. Szeptember 15-én elkezdődött a fűtési szezon a távhőnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!