Belföld

2008.10.12. 12:40

Nemzeti csúcs a nemzeti felemelkedésért

<b>Budapest</b> - A miniszterelnök vasárnap ismertette az általa kezdeményezett társadalmi-gazdasági egyeztetés részleteit, amelyen megszülethetne a nemzeti felemelkedés programja.

nincs nev

A konkrét időpont még nincs meg, a kormányfő szerint egy-két héten belül kellene összehívni a csúcsot. 

A napirendről Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy tegyenek közös javaslatot az euró bevezetésére, kezdeményezzenek középtávú bérmegállapodást, állapodjanak meg a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartásához szükséges középtávú javaslatról, fogadjanak el a szociális rendszer megújítására vonatkozó közös javaslatot, állapodjanak meg az oktatási, képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról. 

A takarékos állami működés feltételeit garanciáit építsék ki. Állapodjanak meg az önkormányzati reformról, tegyenek ajánlást új pártfinanszírozási rendszerre. Az adórendszer átalakításáról is tanácskozna a csúcs, hogy közeledjenek az álláspontok.

A tanácskozás mintegy 40-50 ember venne részt: az öt közjogi méltóság, azok a parlamenti pártelnökök és frakcióvezetők, akiknek a csúcs idején van frakciójuk a parlamentben, a rendszerváltás utáni időszak köztársasági elnökei, házelnökei, miniszterelnökei, jegybankelnökei, a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, az önkormányzati szövetségek vezetői, az érintett országgyűlési bizottsági elnökök, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldala, és az európai parlamenti képviselők delegációvezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!