Belföld

2008.10.18. 16:23

Véget ért a nemzeti csúcs

<b>Budapest</b> - Szombaton lezajlott a <i>Gyurcsány Ferenc</i> miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcs, ahol a pénzügyi világválság Magyarországra gyakorolt hatásait, és az erre adható válaszokat vitatták meg.

nincs nev

Pálinkás József, az Akadémia elnöke első felszólalóként egyértelművé tette, hogy az összejövetelnek nem lesznek közjogi következményei, de egy közös munka kezdete lehet. 

A megbeszélésen a költségvetési kiadások visszafogásában nagyjából egyetértés volt a pártok között, de az adócsökkentés kérdésében nem közeledtek az álláspontok. A Fidesz, a KDNP és az SZDSZ ellenezte az adócsökkentést, míg az MSZP és az MDF szükségesnek tartotta azt. Simor András, a jegybank elnöke szerint csak a jóléti kiadások lefaragása után lehet reális az adócsökkentés - áll a HVG összefoglalójában. 

Ugyancsak szorgalmazták az adó- és járulékcsökkentést a volt jegybankelnökök, míg a munkaadók vezetői szerint erről a gazdasági válságban nem lehet szó. 

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya egyéves válságkezelési programot indítványozott, amelyben 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíj kifizetését, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék. 

A nemzeti csúcstalálkozó hozzászólásokkal folytatódott délután, amelyen többek között az önkormányzati rendszer átalakításának szükségességéről, annak mikéntjéről, a munkavállalók és a kisvállalkozások terhelhetőségének határáról, illetve a mai tanácskozás céljának tisztázatlanságáról beszéltek. A találkozó a tervezettnél csaknem háromnegyed órával hamarabb ért véget. 

A nemzeti csúcstalálkozó helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme volt. Meghívást kaptak a közjogi méltóságok, a parlamenti pártelnökök és frakcióvezetők, a rendszerváltás utáni időszak köztársasági elnökei, házelnökei, miniszterelnökei, jegybankelnökei, a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, az önkormányzati szövetségek vezetői, az érintett országgyűlési bizottsági elnökök, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldala, és az európai parlamenti képviselők delegációvezetői. 

Fenntartásai miatt nem vett részt Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Egészségi állapota miatt nem tud ott lenni Göncz Árpád volt államfő és Horn Gyula volt kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!