Belföld

2008.12.17. 03:29

A famustrálás ideje

<b>Körkép</b> - A hétvégén megjelentek az első fenyőárusok. Az idei sláger a normandiai, ami a legtöbb helyen darabáras. A méterenként 1000-1200 forintba kerülő hagyományos lucfenyőt főleg a nyugdíjasok keresik. Az illatos duglász is egyre kedveltebb. A legtöbben csak nézelődnek, és az ünnepek előtti egy-két napra hagyják a vásárlást

Nagy Ildikó

Gyönyörű, formás fenyőfák kelletik magukat a tízemeletes panelház tövében. Normandiai mindegyik, az Őr- ségből érkeztek. A szentgotthárdi család több helyre is szállít: Vácra, Budapestre és Ausztriába is került a mutatós fenyőkből. Az ágakon virító piros szalagok azonban jelzik, hogy a gazda a legszebb példányokat itthon fogta . Darabáras mindegyik, a másfél méteresek 8 ezer forintba kerülnek.

- Nem olcsó, de tartós és mutatós - mondja az árus, és egy cseppet sem túloz, hiszen szinte mindegyik darab tökéletes. Persze ez nem egyedül a természet műve, a végeredmény sok munkájába - no és pénzébe - került a családnak. Mert egyáltalán nem mindegy, milyen a talaj, és a táp-anyaggal sem szabad spórolni, hogy az ágak sűrűségét és formáját kedvezően befolyásoló kézi munkáról - csipkedésről - ne is beszéljünk. A normandiai fenyőt ők az idén olcsóbban adják, mint tavaly, morognak is érte a szomszédos árusok. Az ok racionális: inkább adják el egy kicsit olcsóbban az összeset, mint hogy a nyakukon maradjon.

Egy másik árus - ő sem árulja el a nevét - többféle fenyőt árul. A luc métere ezer forint, az ezüstfenyőé háromezer, a normandiai métere négyezer-négyezer-ötszáz forintba kerül. Ő is azt mondja, a legtöbben még csak érdeklődnek, és az utolsó napokra hagyják a vásárlást. Egyedül a kis, félméte-res lucfenyők kapósak: azt a nyugdíjasok viszik.

- Az előbb volt itt egy néni, 600 forintos lucfenyőt nézett ki, de mondta, hogy csak 200 forintja van a fára. Odaadtam neki, majd a normandiai fenyőkön behozom a különbözetet - magyarázza, mintegy bizonyítva, hogy a mai világban bizony nem árt, ha a fenyőárusok szociális érzékenységgel is fel vannak vértezve.

A szomszédos placcon őrségi fenyők és temetői sírdíszek sorakoznak. A lucfenyőnek itt is ezer forint métere, a normandiai métere 3 ezer-3 ezer 500 forintba kerül. A kisebb sírdíszeket 600, a nagyobbakat 1500 és 2500 forintért adják. Megakad a szemünk a kovácsoltvas karácsonyfatartókon.

- Háromezer-ötszáz - mondja az árus, és állítja, hogy sokan ennek az összegnek a dupláját is kifizetnék érte december 24-én délután. Mert nemcsak fenyő, de tartó nélkül sincs karácsony.

Vannak, akik ültetvényről választják ki a karácsonyfát, és csak az ünnep előtt vágatják ki. Egy magyarszecsődi őstermelő luc- és duglászfenyőt termeszt, előbbi méterét 1000-1200 forintért, az utóbbiét 1500 forintért kínálja. A duglászfenyő évről évre népszerűbb, betudható ez a fa citromillatának és a melegen megkeményedő tűleveleknek köszönhető tartósságának.

Aki a műfenyő mellett dönt, hitványabb darabokat már pár száz forintért vehet, de az élethű illúzió húszezer forintnál kezdődik, és akár 100 ezer forintba is kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!