Belföld

2008.12.02. 03:29

Friderika már nevet

<b>Szombathely </b> - Múlt csütörtökön megjelent, Félve várt ünnep című cikkünk összefogásra késztette az embereket, s az édesanya, aki havi 13 ezer 700 forintból neveli egyetlen lányát, rengeteg segítséget kapott.

Bajdó Bettina

Cikkünk megjelenése óta folyamatosan csörög a telefon, jönnek az e-mailek a szerkesztőségünkbe, kiderült, rengeteg a segítőkész ember. S nemcsak a megyében élők fogtak össze a családért, hanem Siófokról is akadt felajánló, sőt Ausztriából is érkezett segítség. Nemcsak civilek, hanem szervezetek, egyesületek, sőt színházi felajánlások is érkeztek.

S nem csak azok segítenek a családnak, akik rendezett anyagi körülmények között élnek, sokan maguk is szegények, mégis megosztják Ritáékkal azt, amijük van. Volt olyan felajánló is, aki a játé-kok közé rejtett pénzt, hogy Ritának legyen miből kifizetnie a tartozását. Akadtak, akik tartós élelmiszereket, ruhákat, mások játékokat, használati tárgyakat juttattak el Ritáékhoz. Éttermi felajánlás is érkezett, így az édesanyának a kisbaba születéséig már biztosan nem kell éheznie. Akadtak, akik névtelenül segítettek a szegénységben élő családnak, de többen is úgy döntötttek, hogy személyesen keresik fel a Paragvári utcában élő anyát és lányát, hogy átadhassák csomagjaikat. Tegnap délelőtt mi is a családnál jártunk, hogy a szerkesztőségünkben összegyűlt adományokat átadhassuk. Csatlakozott hozzánk Auer Szabina, szépségversenyünk harmadik helyezettje is, aki a cikkünket olvasva rögtön eldöntötte, segít a családon. A szépség pakkjaiba nemcsak játékok kerültek, hanem élelmiszert is csomagolt édesanyjával együtt Ritáéknak.

Tegnap délelőtt Rita az ajtóban várt bennünket, s kedvesen tessékelt be a meleg szobába, ahol a hároméves Friderika éppen az új babájával játszott.

- Beszélni is tud a baba - mutatja legújabb kedvencét a mindig mosolygós kislány, aki az elmúlt napokban rengeteg mindent kapott az emberek segítőkészségének köszönhetően. De nemcsak babákat, hanem plüssmacikat, -kutyákat is rejtettek az ajándékcsomagok, s a kislány kedvence, kakaópor is lapult az egyik táska alján.

- Éhes vagyok anya - mondja a kislány az édesanyjának, s Rita hosszú idő óta most először tud ételt melegíteni a kislánynak.

- Nem is hittem volna, hogy ennyi segítőkész ember van - érzékenyül el Rita, s elcsuklik a hangja. - Azóta nagyon sokan megkerestek bennünket, s mindenki hozott nekünk valamit. Nem is tudom, hogy mit mondhatnék. Múlt héten még azt hittem, hogy elveszik a lakást a fejünk fölül, s elveszítem a legdrágább kincsemet, a kislányomat, de most az embereknek köszönhetően megváltozott az egész életünk.

Előkerülnek a játékok, a könyvek, a ruhák, abból a szekrényből, mely múltkor még üresen állt.

- Olyan rendesek voltak az emberek, hogy a születendő fiamnak is hoztak ruhákat - veszi elő az apró pulcsikat a szekrény mélyéről. - Én még mindig nem találok szavakat arra, hogy ennyien mellénk álltak a bajban - sírja el magát az anyuka.

Míg beszélgetünk, előkerülnek a Mikulás-csomagok is, Ritáéknál ugyanis idén korábban jött a Mikulás, Friderika megmutatja, mennyi csomagot kapott. S bár szereti, de eszébe se jut, hogy megegye a Mikulás-csokikat, hiszen akkor nem lenne mit kirakni az ablakba a hétvégén.

- Annyira boldog vagyok, hogy nem kell attól félnem, hogy a lányom korgó gyomorral fekszik le este - puszilja meg a kislány fejét az édesanya. - Azt pedig álmomban sem képzeltem el, hogy a karácsonyfa alá is kerül majd az ajándékokból. Egyszerűen nem találok szavakat. Szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget, s a legnagyobb ajándékot, amit adtak nekem, a lányom boldog, önfeledt kacagását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!