Belföld

2009.01.07. 05:31

Lemondott a sármelléki reptér ügyvezetője

<b>Sármellék</b> - Lemondott megbízásáról <i>Gubicza Ágoston</i>, a sármelléki repülőteret üzemeltető társaság ügyvezetője. Döntését a stratégiai határozatok elmaradásával indokolta.

nincs nev

A FlyBalaton repülőteret működtető Cape Clear Aviation Kft. igazgatója 2004 decemberétől, a cég alapítása óta látta el a feladatot. Lemondását azzal indokolta, hogy a létesítmény jövőbeni eredményes üzemeltetéséhez szükséges többségi tulajdonosi döntések nem születtek meg 2008. december 31-ig. Ez áll a sajtóközleményben, melyet a társaság kedden juttatott el a Zalai Hírlap szerkesztőségéhez. 

A lap próbálta elérni Gubicza Ágostont – aki a december 18-ai taggyűlésen szóban már lemondott -, ám telefonját átirányította, azt asszisztense vette fel. Az álláspontját Bencsik Flóra tolmácsolta, elmondva: az ügyvezető a cég dinamikus fejlődését nem látta biztosítottnak, mivel a stratégiai befektetési javaslatokat a többségi tulajdonosok nem támogatták, a döntéseket halogatták. A működtetést, s az előrelépést célzó koncepcióhoz kért támogatást nem kapta meg a tulajdonostól, ezért nem kíván részt venni a további munkában. 

Hosszas előkészítő munkát követően a Sármellék és Zalavár között, az egykori orosz katonai bázis helyén lévő FlyBalaton repülőtér a 2004 után dinamikusan fejlődött. Milliárdos beruházások indultak, egyebek között új terminált építettek, a leszállópályát műszakilag európai színvonalúvá fejlesztették. Sorban kötötték a szerződéseket a légitársaságokkal. A fapados társaság, a Ryanair egyre bővülő járatainak (London-Stansed, Düsseldorf-Weeze, Frankfurt Hahn) köszönhetően évről-évre nagymértékben növekedett az utasok száma. 2008-ban már mintegy 120 ezer fő szerepelt a statisztikában. Időközben cargo épület készült, s multinacionális csomagküldő cég települt a repülőtérre, mely ezáltal logisztikai központtá is vált. Sármellékre „költözött” a regionális légimentő bázis is - írja a Zalai Hírlap

A tavalyi év aztán leépülést hozott a repülőtér életébe, a Ryanair ugyanis – a kezdődő világgazdasági válságra, a meglehetősen alacsony foglaltságra, valamint a magas üzemanyagárakra hivatkozva – a téli időszakra törölte a járatait, így novemberben ideiglenesen bezárt a létesítmény. A társaság ennek bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a bezárás csak ideiglenes, a járatok tavasszal újra indulnak. 

- A repülőtér működtetésével, tavaszi újranyitásával kapcsolatos álláspont nem változott, ám nem születtek meg olyan tulajdonosi stratégiai döntések, melyek például éppen a létesítmény jövőjét szavatolnák – fogalmazott Palkó Lajos, a FlyBalaton marketing igazgatója. 

Az erre vonatkozó döntések azonban a Zalai Hírlap információi szerint egyelőre még nem születtek meg. 

Gubicza Ágoston sajtóközleményének végén az áll: az ír tulajdonos tájékoztatása szerint az új ügyvezetőt várhatóan januárban felkérik. Várhatóan a többségi tulajdonos, az ír befektető vezeti majd a társaságot, erről a január közepére összehívott taggyűlésen döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!