Belföld

2009.01.12. 03:29

Tánc(rend) a lelke mindennek Az év vasi embere

<b> Szombathely </b> - Szombaton új helyszínen, a megszokottól kissé eltérő formában rendezték meg a vasi farsangi mulatságok nyitányát jelentő megyebált. Az eseményen hirdették ki Az év embere 2008 szavazás eredményét.

Erős D. Zoltán

Szombathely (edz) - Szombaton új helyszínen, a megszokottól kissé eltérő formában rendezték meg a vasi farsangi mulatságok nyitányát jelentő megyebált. Az eseményen hirdették ki Az év embere 2008 szavazás eredményét. A címet tavalyi teljesítménye alapján Pars Krisztián atlétának ítélték oda.

Szombaton este a Tó vendéglőben Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László alelnök, Kocsis Korinna, Vas megye szépe és a Kőszegi Borbarát Hölgyek fogadták a Batthyány Bandérium díszőrsége mellett a megyebálba érkező vendégeket. A hölgyek egy a táncrendet tartalmazó füzetecskét, míg az urak hegyháti pálinkát kaptak ajándékba. Az előbbi már sejtetni engedte, hogy nem az elmúlt években megszokott rend szerint zajlik majd a mulatság, hanem a rendezvényt a Vas megyei önkormányzat és a Vas Megyéért Egyesület megbízásából megszervező Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ jóvoltából megelevenednek majd a régi báli hagyományok is.

Minden együtt van, ami egy jó mulatsághoz kell, a kellemes társaság, a finom ételek, a jó zene, ezért, aki akarja, az jól fogja érezni magát, állapította meg bálnyitó köszöntőjében Kovács Ferenc közgyűlési elnök. Dr. Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, a rendezvény díszvendége arról beszélt, megtiszteltetés számára, hogy részt vehet a megyebálon, s bár a világon már sok helyen mondott beszédet, Vas megyében most első ízben. A nagy sikerek idején sem feledkezett meg arról, hogy Vazs megyéből indult, mindig elkötelezett volt szűkebb pátriája iránt. Pályafutása pedig példa arra, hogy akarattal, küzdőképességgel valóra válthatók a nagy elhatározások is. Amikor pedig jó szórakozást kívánt a bálozóknak, arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig legyen időnk a válasz meghallgatására, amikor megkérdezzük valakitől, hogy van.

A műsor nyitányaként a Savaria TSE táncosai fergeteges műsorukkal latinos hangulatot hoztak a bálterembe, majd a svédasztalos vacsora közben Balázs Gergely hegedűművész farsangi, valamint Horváth Meggie énekes andalító produkciója szórakoztatta a közönséget. A hideg- és melegételek, saláták között mindenki találhatott kedvére valót. Különösen nagy sikere volt a rozmaringos libamellnek, valamint az olaszos sültnek, a saltimboccának, s nem utolsósorban a borókabogyós, dödöllével kínált vadpörköltnek. Nem maradtak éhesek a vegetáriánusok sem, igaz ők jóval szűkebb kínálatból válogathattak. A desszertek között különösen a madártejnek volt sikere. Az italoknál a pezsgők, a balatoni és a villányi borok voltak a meghatározóak, s mintha kevesebb lett volna a bálozók között a sörbarát.

A vacsora után következett az első táncrend. Az ezzel összefüggő tudnivalókat Gergó Judit műsorvezető ismertette. Elmondta, a szervezők egy régi báli hagyományt kívántak feleleveníteni. A táncrend két dolgot szolgált: egyrészt tartalmazta a táncok egymás utáni sorrendjét, így pontosan lehetett tudni, mikor és milyen zene következik. A füzetecskébe pedig a hölgyek bejegyezhették, hogy az egyes táncokat - az urak jelentkezése alapján - kinek is ígérték. Az első táncrendben slow fox, angolkeringő, charleston, blues, swing és tangó szerepelt, de éjfélig valamennyi, szélesebb körben ismert tánc sorra került. Ezekhez a Spektrum együttes szolgáltatta a valódi tánczenét.

A műsor sztárvendége Horváth Charlie lett volna, ám a vasi származású énekes betegség miatt lemondta a fellépést, helyette a Bon-Bon együttes érkezett. A változás miatt a hölgyek kárpótlásként kaptak egy-egy bonbont. Az urak kárpótlása: a jég dupla whiskyvel azonban elmaradt. Szolnoki Tibor és Török Tamás azonban olyan hangulatot teremtett, hogy joggal énekelték egyik dalukban: ...Ez egy jó buli, hát érezd magad jól! A táncban különösen Halmosi Zsolt megyei rendőrkapitány és felesége jeleskedett, de gyakran láttuk a táncolók között dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselőt, éjfél után pedig már dr. Czeglédy Csabát, Szombathely alpolgármesterét, Papp Lászlót, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatóját s Tóth Pétert, a Haladás focistáját is.

Éjfélkor jelentette be hivatalosan dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke, hogy az elmúlt év teljesítményével Pars Krisztián, a pekingi olimpián negyedik helyen végzett, ám a kizárások miatt végül ezüstérmet szerzett kalapácsvetője érdemelte ki Az év vasi embere 2008 címet. Az erről szóló oklevelet Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke adta át a sportolónak. Aki elmondta, nem számított erre a megtiszteltetésre, de örül az elismerésnek. Az ünnepet beárnyékolta Pars edzőjének, Németh Pálnak a napokban bekövetkezett halála. A sportoló elmondta, sajnálja, hogy mestere nem lehetett részese az ezüstérem átvételének. A kalapácsvető teljesítményét, valamint edzője munkásságát méltatta a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesület elnökeként dr. Hegedüs Csaba is.Az idei megyebálon régi hagyományok is megelevenedtek

A Vas Megyéért Egyesület az elmúlt év végén is meghirdette Az év vasi embere választást. A javaslatok alapján a kuratórium Pars Krisztián 26 éves olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőnek ítélte oda a díjat. Ez megkoronázta az elmúlt évet, amikor a sportoló teljesítményével kiérdemelte Az év atlétája címet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!