Belföld

2009.02.25. 03:29

Téltemetés rozmaringgal és bioetanollal

<b>Körkép </b> - Pogány szokásokra nyúlik vissza a téltemetés, tavaszvárás, azaz a farsang farka ünneplése. A háromnapos néphagyomány fennmaradt Vas megyében. Tegnap rozmaringolni voltunk Felsőcsatáron, télt temettünk Kőszegen.

Némethy Mária

Tegnap volt a farsang utolsó, ma, hamvazószerdán pedig a 40 napon át tartó böjt első napja. Régen nagyböjtben tilos volt lakodalmat tartani, a farsang viszont a párválasztás, a házasságkötés csúcsidőszaka volt. 

Gazdag néphagyományaink közül kiemelkedik farsang farka. Ez farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd összefoglaló neve. A farsang utolsó három napját több helyen is megünnepelték megyénkben.

Farsangvasárnapon tűzték kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját a fiúk. Farsanghétfőn tartották az asszonyfarsangot. Ekkor, az év egyetlen napján a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Ennek a hagyománynak modern, jó han-gulatú változatát, sokféle, humoros színdarab előadásával őrzik megyénkben Bükön. Húshagyókeddi roz-maringolást Felsőcsatáron, Horvátlövőn és Nardán tartanak. Kőszegen pedig jelmezes mókázással, tűzijátékkal búcsúztatják tíz éve a telet.

Keresnünk sem kellett a rozmaringolókat tegnap délelőtt Felsőcsatáron. A faluba beérve azonnal megláttuk a kalapjukba virágot tűző, egymásba kapaszkodó, úttesten táncoló, daloló fiúk sorát. Sej Lászlóék házához igyekeztek, ahol a 19 éves Lívia lakik. Neki adták oda kalapjaikat, ő tűzött azokra rozmaringot, aztán bementek a vendégszerető házba, ahol terített asztalok várták őket.

- Ez nagyon régi szokás nálunk, amit a környező horvát falvak közül Nardán és Horvátlövőn is megtartanak. Ugyan mindenütt kapnak rozmaringot kalapjukra a fiúk, de ahol valamelyikük nagyon tetszik a lánynak, ott nem csak egyet tűz a kalapra - magyarázza a rozmaringolásban immár tizedik éve részt vevő fő szervező, Horváth Balázs. Régen addig rozmaringoltak a legények, azaz addig jártak a lányos házakhoz farsang utolsó napján, amíg gyűrűs vőlegények nem lettek, vagy vissza nem tértek a katonaságtól.

- Most, merthogy nincs sorkatonaság, 15 éves kortól 25 éves korig részt vesz ebben mindenki - hallom Balázstól. A fiúk nevetnek, mert aki tanul, ilyenkor bizony nem megy iskolába, ha dolgozik, akkor szabadságot kér.

- Egy biztos: alkoholista volt, aki ezt az ünnepséget kitalálta - állítják a srácok közül többen. Merthogy mindenütt illik enni is, inni is. Nem lehet megsérteni az erre a napra ugyancsak szabadságot kérő, szívesen vendéglátó háziakat.

Tegnap késő délutánig tizenhét háznál tettek eleget ennek a régi hagyománynak az ifjak Felsőcsatáron. Ha hozzávesszük, hogy itt a farsang farkát úgy ünneplik, ahogy kell, tehát három napon át, s túl voltak már egy szombati bálon, hétfőn pedig a szőlőhegyen a pincék végiglátogatásán, akkor bizony nem kis teljesítmény volt tőlük mindez.

Üzemelt végre az annyira várt bioetanol gyár Kőszegen. Végterméke a bioitanol volt (valódi bor és valódi pálinka). Zölderőműve nagyon környezetbarát módon egy bicikli volt, a keletkezett bűzt pedig porszívó hárította el. Csúcsrésze a kőszegi távhőszolgáltató: világszenzációként a legtakarékosabb, egy radiátor alatt három gyertya égett.

Mindez az országban legrégebbi városházán, ahol a homlokzatra tegnap kiírták: Bioetanol gyár . Így a farsang utolsó napján a polgármesteri hivatal dolgozói fehér ruhákba öltözötten dolgoztak a kőszegiek álomgyárában.

- Mindig igyekszünk aktuálisak lenni, s egy kis csipkelődés sem árt, erre kitűnően alkalmas a farsang farka - hallottuk dr. Tóth László jegyző (azaz tegnap technológus) véleményét.

Úgy tizedik éve rendezik meg a farsang farkát Kőszegen.

Először a Burgenlandból az olcsóbb szolgáltatásokért átjövő osztrákok kedvéért öltöttek mókás jelmezeket a boltokban, innen nőtte ki magát a rendezvény, s lett belőle az egész várost megmozgató vidám nap. Városi rangra emelői, a Kőszegért Egyesület tagjai és a művelődési központ dolgozói a szervezésekor az idén azzal kampányoltak: nagyon nehéz az élet, minden-kit a számlák kifizetésének gondja nyomaszt, de ez a nap legyen csak azért is gondűző.

Sikerült. Délelőtt az ovisoké, az iskolásoké volt a Fő tér, délután a felnőtteké. Kalózkocsmát működtetett a Struccban Szlávits László, az elektromos boltban megalakult az első amerikaifoci-csapat pompomlányokkal (akik fiúk). Volt utcabál, egybekelt Erika Vengerka és Tető Lajos, illetve megfelelő külsőségek között koporsóba tették a telet, végül tűzijátékkal búcsúztatták a farsangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!