Belföld

2009.04.16. 13:20

Adócsalás szaga terjeng a szarvasmarhák körül

Budapest - Feljelentett az APEH a vám- és pénzügyőrségnél egy szarvasmarha-forgalmazással foglalkozó céget: az utólagos bevallásvizsgálat ugyanis 65 millió forint adókülönbözetet tárt fel a cégnél.

nincs nev

Nagy értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt tett feljelentést az APEH az említett cégnél. A társaság engedéllyel nem rendelkező vállalkozásoktól vásárolt fel állatokat, majd azokat szabálytalanul értékesítette - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel. 

Az esetről szólva közleményükben kifejtik: az említett társaságnak eladó cégek nem szerepelnek a Bács-Kiskun megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásaiban, ezért élő állatot sem forgalmazhattak volna. Két cégnél semmilyen könyvelés nem volt, a harmadiknál viszont a dokumentumok szerint nem szarvasmarhát, hanem sertést vásároltak fel, majd marhaként adták el - írták.

Hozzátették, hogy a három vállalkozás állatok tartására alkalmas telephellyel sem rendelkezett. Az egyik ügyvezető a vizsgált időszakban börtönbüntetését töltötte, míg a másik cégvezető azt mondta, számlákat ugyan látott, de hogy mi is történt valójában, arról nem tud nyilatkozni.

Az adóhatóság ellenőrizte a feljelentett társaság értékesítéseit is, és megállapította, hogy a felvásárolt szarvasmarhákat egy egyéni vállalkozónak adták el. Az utóbbinál tartott vizsgálat azt derítette ki, hogy az adásvételben szereplő marhák egy részét már korábban levágták, így azok már csak papíron léteztek. A meg nem semmisített marhalevelekre az állami támogatás és az áfa visszaigénylése miatt volt szükség - zárul az APEH közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!