Belföld

2009.04.27. 21:36

Érdi lövöldözés: fenyegették és vonszolták a rendőrt az ügyészség szerint

Budapest (MTI) - Meglökte, elsodorta, illetve egy fémesen csillogó tárggyal fenyegette meg az őt igazoltatni akaró egyik rendőrt szombaton Érden annak az autónak a vezetője, amelyikre végül több lövést is leadott a járőrpáros másik tagja, súlyos, életveszélyes sérülést okozva a volánnál ülő férfinak – mondta hétfőn Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Az autóvezetővel szemben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt eljárás indult, de vizsgálják a rendőri intézkedés jogszerűségét is. Az elsődleges adatok szerint április 25-én a déli órákban az Érden igazoltatást végző rendőrök többször is megkíséreltek megállítani egy autót, ám annak vezetője elmenekült – idézte fel a történteket a szóvivő.

Később újra meglátták és követni kezdték az autót, amely menekülés közben keresztbe fordult az úton, s elsodorta a felé közeledő két rendőr egyikét. Társa a kocsi ablakához lépve benyúlt a slusszkulcsért, mire a benn ülők egy fémesen csillogó tárggyal hadonászni, fenyegetőzni kezdtek – tette hozzá Csecserics István. 

Az elsődleges adatok szerint a fenyegetőzést látva adott le figyelmeztető lövést a kicsit távolabb álló rendőr, de miután társát tovább fenyegették, négyszer a bal első kerékre célzott. A szóvivő hozzátette: az ablaknál álló rendőrt a következő percekben kezénél fogva elkezdte magával vonszolni a mozgó autóban ülő sofőr. Ekkor dördült el az utastérbe behatoló két lövés. A célzó rendőr - akit szintén elsodort a kocsi – a lábán és a hátán sebesítette meg a sofőrt. Utóbb kiderült, hogy a második lövedék a tüdőt érhette, súlyos életveszélyes sérülést okozva.

Csecserics István elmondása szerint a sebesült férfi négy utasával együtt a lakására hajtott - itt érték utol a rendőrök, akik mentőt hívtak hozzá. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást. Egyelőre a tanúkihallgatások zajlanak, de igazságügyi orvos-, illetve fegyverszakértőket is kirendeltek az ügy tisztázása érdekében.
 
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség a belső vizsgálat lezárását követően, várhatóan szerdán nyilatkozik a rendőri intézkedés arányos voltáról, illetve a fegyverhasználat jogszerűségéről és szakszerűségéről.
 
A sérültet ápoló Szent János Kórházban az MTI érdeklődésére azt mondták: a rendőri vizsgálat befejezéségig semmilyen információt nem adnak a férfi állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!