Belföld

2009.04.21. 17:51

Holokauszttagadás - A Holokauszt Emlékközpont szerint nemzetközi jogot sért Magyarország

Budapest - <i>Harsányi László</i>, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója szerint nemzetközi jogot sért Magyarország azzal, hogy nem bünteti a holokauszt tagadását - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

nincs nev

A közlemény emlékeztet arra: Magyarország elfogadta az 1965-ös New York-i nemzetközi egyezményt, és azt egy törvényerejű rendeletben ratifikálta is. Két éve, 2007-ben egy ENSZ közgyűlési határozat született a holokauszt-tagadásról, amely bár nem kötelező érvényű az aláírók számára, erkölcsi erejével mégis "arra ösztönöz minden tagországot, hogy fenntartás nélkül utasítsa el a holokausztnak, mint történelmi ténynek a tagadását, annak minden formájában". 

Európában ma már számos országában bűncselekménynek számít a holokauszt tagadása. Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Izrael, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Svájc és Szlovákia meghozta holokauszt-tagadáshoz kapcsolódó törvényeit. 

"Ma Magyarországon egy határponthoz értünk. Bajcsy-Zsilinszky Endre szavait idézve: 'ilyen körülmények között becsületes ember nem lehet antiszemita'. Hozzá kell azonban tennünk, a temetőgyalázástól a múlt szombati, várbéli náci tüntetésig sok mindennek, talán túl sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy megszülessen az igénye egy ilyen fontos, alkotmányunkat is érintő törvény létrehozásának" - olvasható az emlékközpont közleményében. 
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!