Belföld

2009.04.25. 21:32

Konyhai csillagok: étterem- és borkalauz francia mintára

Budapest (MTI) - Nemzetközi összehasonlítási alapot kíván teremteni a hazai éttermek számára az idén második alkalommal, de új névvel megjelenő Alexandra étterem- és borkalauz - mondta el a kötet szombati bemutatóján, a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a kiadvány főszerkesztője, Molnár B. Tamás.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Magyarországon az elmúlt években elindult valami, aminek ez az étteremkalauz is része - vélekedett a kötet szakmai szempontrendszerét kidolgozó gasztronómiai szakíró. Mint emlékeztetett, a tavalyi, első kiadás sikere még az alkotók várakozásait is felülmúlta, hiszen a majdnem 10 ezer példányban megjelent könyvet újra kellett nyomni.
 
- Fontos volt, hogy megszülessen egy ilyen étteremkalauz, mindenekelőtt azért, hogy vége legyen annak a ködösítésnek és önámításnak, amely évtizedeken át visszahúzta a magyar gasztronómiát - fogalmazott Molnár B. Tamás. Elmondása szerint a kiadványt hiteles, független tükörnek szánták, amely a laikusoknak, turistáknak vagy a szenvedélyes étteremlátogatóknak is megbízható képet nyújt.

Mint a gasztronómiai szakíró megjegyezte, alakulóban van egy étteremtulajdonosokból és szakácsokból álló új csoport, amelynek tagjai immár együttműködnek olyan mindennapi munkákban, mint az anyagbeszerzés, a szakácsok képzése, valamint megosztják egymással tapasztalataikat.
 
A kötet összeállításában tesztelőként is közreműködő Christian Meyer nemzetközi éttermi inspektor úgy vélte, megindult egy tisztulási folyamat a magyarországi éttermek mezőnyében: "meggyőződésem, hogy a jó minőséget produkálók fognak életben maradni, mindegy, csúcsgasztronómiát nyújtó vagy egyszerű kisvendéglőkről van szó".
 
A világ legrangosabbjaként számon tartott étteremkalauzánál, a Michelinnél 22 évig dolgozó szakember kiemelte a magas minőségű alapanyagok használatának fontosságát, és felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy miközben számos magyar termelő exportálja termékeit, nem kevés magyar séf külföldről kénytelen alapanyagokat beszerezni. - 

Ha a kocsinkba nem olcsó olajat teszünk, magunkba se töltsünk silány ételeket - fogalmazott.

Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa elmondta, az étteremkalauz idei kiadásában angolul és németül is feltüntetik az értékelés kritériumait, így a Budapestre látogató külföldieknek is hasznos lehet a kiadvány.

A vállalat vezetője a könyvbemutató végén bejelentette: a kalauz szerkesztői szerint 2009 legjobb étterme a budapesti Costes lett 15 ponttal, ami már Michelin csillagos teljesítménynek számít. A második helyen a viszi Chateau Visz (14,5 pont) végzett, míg a harmadik helyezést a fővárosi Csalogány 26 vendéglő (14 pont) érte el.

 A kötet bemutatóján jelen volt az európai szakácsszövetség, az Euro Toques elnöke, Ulrich Schassberger is, aki a szervezet frissen megalakult magyarországi sejtjének vasárnapi ülésére érkezett Budapestre.

Mint a szerkesztők az előszóban közlik, az Alexandra kiadványa formailag az egyik legnagyobb francia gasztronómiai kalauz, a GaultMillau 20 pontos rendszerét veszi alapul, rövid szöveges leírást és értékelést is ad. A pontozási szisztéma kialakításánál fontos szempont volt, hogy a hazai teljesítmény Európa, sőt a világ többi részével közvetlenül összevethetővé váljon.

A tesztelők külföldet megjárt hivatásos szakácsok, szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!