Belföld

2009.04.28. 22:13

Oroszok a spájzban: a kormány tudott a MOL-részvények eladásáról

Budapest (MTI) - A kormányzat korábbi állításával ellentétben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén kiderült, a szolgálatok a tranzakció előtt néhány nappal tájékoztatták a kormányt arról, hogy várhatóan gazdát cserél az OMV tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol részvénycsomag - közölte a testület elnöke a bizottsági ülést követően kedden újságírókkal.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 "Kaptak tájékoztatást, lehetett érezni és tudni, hogy mi várható, és nem történtek meg azok a védelmi mechanizmusok, nem indították el azokat a folyamatokat, amelyek ellenlépésként ezt a tulajdonosi váltást megakadályozhatták volna" - fogalmazott Simicskó István a kormányzatnak arra a korábbi állítására, hogy őket is meglepetésként érte az üzlet híre. 

80 évre titkosított részletek

Arra a kérdésre, hogy ezt Ficsor Ádám elismerte-e, a bizottság kereszténydemokrata elnöke azt mondta: a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter részben elismerte, hogy voltak információik a várható eseményekről.  Simicskó István megjegyezte azt is: a testületet az Információs Hivatal úgy tájékoztatta, hogy ők "hitelt érdemlően" jelezték, ilyen típusú tranzakció be fog következni. 

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket kellett volna a kormányzatnak tenni, Simicskó István azt mondta: van nemzetközi gyakorlata annak, hogy a tulajdonosi szerkezet ilyen változását részben megakadályozza vagy legalább megnehezítse egy kormány. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor konkrétumokat nem mondott a politikus.

A Szurgutnyeftegaz tulajdonosi szerkezetével kapcsolatban - az MTI kérdésére - azt mondta: e témában is tájékozódtak. Ennek részleteiről azonban Simicskó István nem kívánt részleteket közölni. Arra a kérdésére, hogy a bizottság előtt ismertté vált-e a tulajdonosi szerkezet, azt mondta: kaptak e téren "bizonyos támpontokat", ám azt, hogy teljes mértékben ismertté váltak volna a bizottság előtt a tulajdonosok, nem lehet kimondani. Közölte: az elhangzottakat 80 évre titkosították, így további részleteket nem tud mondani.

Simicskó István szerint a Mol-ügyben az az alapvető probléma, hogy nem kellett volna a társaság állami kézben lévő részvényeit értékesíteni. A politikus szerint fontos, hogy ennek az egész ügynek a tanulságát a kormányzat levonja. Ilyen tanulságként említette, hogy nemzetstratégiai célokat meg kell fogalmazni, s ezekhez eszközöket kell rendelni. 

Ficsor Ádám - a bizottsági ülésről korábban távozva - újságíróknak azt mondta: abban egyetértés volt a bizottsági ülésen, hogy cél a nemzeti olajvállalat stratégiai függetlenségének a megőrzése. Az ezzel kapcsolatos részletekről viszont már volt vita, olyan vita, amely segítheti a kormányzat jövőbeni munkáját - tette hozzá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

Az osztrák OMV március végén jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak, az ügylet értéke - az OMV közleménye szerint - 1,4 milliárd euró volt.
 
A Surgutneftegaz Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgázipari konszernje, amelyben számos, nagy kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban. Székhelye a Hanti-Manszi Autonóm Körzetben lévő Szurgut.

Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket. A hírek szerint a Kremllel igen jó kapcsolatban álló konszern élén a kezdetektől fogva Vlagyimir Leonyidovics Bogdanov vezérigazgató áll, aki 1983-tól töltött be vezető tisztségeket a szurguti olajmezőkön.

Tudták, de nem lehetett megakadályozni

 A kormány tudott arról, hogy vásárlási szándék van a Mol-részvények iránt, de két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni - közölte Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnöke kedd este az MTI-vel. Ficsor Ádám nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter ugyancsak azt mondta, hogy nem volt lehetőség megakadályozni a tranzakciót.

 Amit meg lehetett tenni, azt megtették, a Mol függetlensége megmaradt - mondta az MSZP-s politikus, hozzátéve: akkor lenne baj, ha az állam és a szolgálatai nem tudtak volna az olajvállalat papírjainak eladásáról. Tóth Károly elmondása szerint a nemzetbiztonsági bizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a Mol függetlenségét meg kell őrizni és ehhez akár törvényt is módosítani kell, ezzel erősítve az állam védelmi szerepét. Egyetértés volt abban is - fűzte hozzá -, hogy a legutóbbi esetben a MOL és a kormány együttműködésével sikerült a cég függetlenségét fenntartani.

Ficsor Ádám nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter az MTI-nek úgy fogalmazott: a tranzakció pontos részleteiről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén tényekkel alátámasztva bemutatták, hogy a tranzakciót megakadályozni nem volt lehetőség.
 
Hozzátette: Simicskó István, a grémium elnöke hazudott, amikor azt mondta, hogy tudtak a tranzakcióról és meg tudták volna akadályozni azt. Hazugságával nem csak politikai tisztességtelenséget követ el, hanem nemzeti érdeket sért - hangoztatta Ficsor Ádám. 

Közlése szerint ebben az ügyben egyértelművé kell tenni, hogy ugyanazt gondolja a kormányoldal és az ellenzék; meg kell őrizni a nemzeti olajvállalat függetlenségét. Emiatt az ügyben pártpolitikának helye nincs - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!