Belföld

2009.05.12. 02:29

EP-kampány: a számlát a központ állja

Körkép - A pártok többsége központi forrásból finanszírozza a közelgő európai parlamenti választásokat megelőző kampányt. A helyi erők általában csak a rendezvények költségeit fizetik, s persze szorgosan végrehajtják a fentről jövő utasításokat.

Kiss Tamás

Mennyi az annyi a pártfinanszírozásban? Jó kérdés, amelyre az elmúlt hónapokban már több írással is próbáltunk választ adni. A pártok zsebében turkálni azonban egyáltalán nem könnyű feladat, a máskor olyannyira bőbeszédű politikusok ugyanis - mondjuk így - igencsak megfontoltan nyilatkoznak, ha a kassza tartalma, s az abban rejlő pénz felhasználása kerül szóba. Ez most sem volt másként, amikor is azt tudakoltuk, hogy a pártok megyei szinten mennyit, s mire költenek az európai parlamenti választásokat megelőző időszakban. Biztosnak csak az mondható, hogy a mostani kampány alapvetően nem a megyei szervezetekről szól.

Ezt erősítette meg érdeklődésünkre dr. Nemény András, az MSZP megyei elnöke, akitől megtudtuk, hogy szinte mindent a pártközpont intéz és fizet.

- Nincsenek helyi finanszírozású események és külső támogatók. Fogadjuk a képviselőjelölteket, megszervezzük a programjaikat - fogalmazott a politikus, hozzátéve: rövid és takarékos kampányra törekszenek. Az elnöktől megkérdeztük, hogy a szocilaisták által a mostani kampányra szánt mintegy 100 millió forintból mennyi jut Vas megyére, dr. Nemény András azonban nem tudott pontos számokkal szolgálni, találgatni meg nem akart.

A legnagyobb ellenzéki pártnál, a Fidesznél is a központ szervezi és finanszírozza a kampányt. Kovács Ferenc megyei elnök kommunikációs munaktársától, Horváth Melindától megtudtuk, hogy a terembérleteket a párt helyi szimpatizánsai rendezik . A Fidesz központi kommunikációjából amúgy kitűnik, hogy a párt 100 millió forint alatt akarja tartani a kampány költségeit, és riválisainak is ugyanezt tanácsolja. A Fidesz és a KDNP kampányának egyik alapját amúgy a helyi szintű találkozók jelentik, a politikusok országjárása mellett azonban - mint az a köztereken látható - óriásplakátok is népszerűsítik a jelölteket.

Németh Kálmán, az SZDSZ megyei elnöke sem tudott konkrétumokkal szolgálni, a párt központjából kapott anyag pedig egyáltalán nem tér ki a helyi dolgokra. Az SZDSZ központi kommunikációjából az tudható, hogy a szabad demokraták 100 millió forint körül költenek fizetett hirdetésekre és más, a kampányhoz kapcsolódó kiadásokra. A stratégia szerint a párt helyi erői kisebb rendezvényeket szerveznek, ezeket azonban nem a központi keretből, hanem ők maguk fizetik. Mint megtudtuk: a megyében több aktivista is kiveszi a részét a munkából, ők értelemszerűen ingyen teszik a dolgukat.

Érdekes módon az MDF-től, amely országos szinten nem nyilatkozott a választási büdzséről, pontos helyi adatot kaptunk. Mint azt Gróf István megyei elnök közölte: a párt Vas megyében 500 ezer forintot költ a kampányra, s az egész összeget kommunikációs felületek előállítására és különböző rendezvényekre költik. Vasban több eseményre is sor kerül, Dávid Ibolya, Habsburg György és Bokros Lajos is vizitál a megyében, ezek azonban nem tömegrendezvények lesznek. Az itteni kampány egészét központi forrásból fizetik, a helyi szervezeteknek anyagilag nem kell beszállniuk. Annál inkább munkavégzéssel: Gróf István tájékoztatása szerint húszan dolgoznak az MDF-es jelöltek sikeréért, közülük tizenkilencen a párt aktivistái.

A Jobbiknál ugyanez a szám száz fölött lesz, közölte Bana Tibor, a párt vasi elnöke, aki úgy számol: helyi szinten pár százezer forintot tudnak elkölteni a kapányban. Az óriásplakátok készítését és kihelyezését ennél a pártnál is az országos központ intézi és állja, a rendezvényeket hirdető plakátok elkészítése és a rendezvények megszervezése azonban a helyi szervezetek feladata és költsége.

- Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több emberhez jussunk el személyesen, hiszen a parlamenti pártokhoz képest jóval szerényebbek az anyagi lehetőségeink - közölte Bana Tibor, hozzátéve: alapvetően a tagdíjakra, illetve saját erőforrásaikra kell támaszkodniuk, de természetesen akadnak olyan emberek, akik anyagi támogatással igyekeznek segíteni, hogy a valódi magyar érdekvédelem megjelenhessen az Európai Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!