Belföld

2009.05.01. 18:27

Május 1.: sztrájkot, tüntetéseket ígértek a szakszervezetek

Budapest - A tőke javára csoportosít át jövedelmeket és már-már elviselhetetlen terheket ró az emberekre a "válságfokozó" Bajnai-program, amelyet azonnal vissza kell vonni - jelentette ki Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke pénteken Budapesten a LIGA és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös demonstrációján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Gaskó: a tőke szolgálatába szegődött a Bajnai-kormány

Gaskó István szerint az új kormány programja a kijelölt célokkal ellentétben növeli a munkanélküliséget, csökkenti a reáljövedelmeket, drasztikusan rontja az életminőséget és tovább fokozza a fásultságot az országban, ami akár az öngyilkosságok számának emelkedéséhez is vezethet. 

A Bajnai-kormány "összeszerelő bérmunkára" építő gazdaságpolitikája helyett a belső erőforrásokra, a magyar földre és a vízre alapozó gazdaságpolitikát kell bevezetni - mondta Gaskó István. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: ha nem sikerül tárgyalások útján elérni a kormányprogram visszavonását, akkor munkabeszüntetések és tüntetések következnek.
 
A válságot csak tovább súlyosbító program végrehajtása helyett jelentős állami beruházásokat kell eszközölni a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén. Ez megoldást hozna az alacsony képzettségű munkaerő foglalkoztatási gondjaira - fejtette ki Gaskó. 

A gazdaságpolitikai irányváltáshoz szükséges forrásokat az Európai Unió támogatásaiból és az évi több ezer milliárd forintos feketegazdaság és korrupció felszámolásával lehet előteremteni. E két utóbbi jelenség Magyarország két legnagyobb problémája Gaskó István szerint, aki úgy látja:  kormány úgy tesz, mintha nem is lenne korrupció és feketegazdaság, és érdekelt abban, hogy a helyzet ne változzon. A LIGA vezetője szerint meg kell szüntetni a közbeszerzési rendszer anomáliáit, akár 50 százalékkal is szükséges csökkenteni az önkormányzatok számát, kisebb Országgyűlésre van szükség és rendezni kell a képviselői juttatások és a pártfinanszírozás kérdését. Ezzel kapcsolatban Gaskó István megjegyezte: "Van olyan párt, amelynek több tagja van börtönben, mint kint."

Amennyiben a kormány nem vonja vissza programját és nem fogadja el a szakszervezeti javaslatokat, országszerte sztrájkok indulnak és demonstrációkat tartanak, amelyek sikert hozhatnak, éppen úgy, mint az egészségügy magánosítása ellen indított akció, amely végül meghátrálásra kényszerítette és máig nem szűnő cselekvésképtelenségre kárhoztatta a tőke szolgálatába szegődött kormányt - mondta Gaskó István.

Cser Ágnes: Magyarországnak családi kormány kell

Az Országgyűlés épületével szemben fekvő Alkotmány utcában összesereglett több száz fős tömeg előtt Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke a Szózat a nőtlen kormányhoz című, nagy költőktől származó idézetekkel szinesített beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak "nem nőtlen, hanem családi kormány kell", amelynek tagjai ismerik és gyakorolják a szolidaritást. Cser továbbá hangsúlyozta, hogy "nemzetcsonkító" helyett "nemzetépítő" kormányra van szükség, amely azon munkálkodik, hogy a nemzet kiszabaduljon a "kiszolgáló, elszenvedő" szerepből és "büszke alkotótársként" vegyen részt az európai népek közösségének életében. 

Palkovics: tüntetni kell, sztrájkolni kell
 
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: a nemzetközi tőke profitéhsége már a nyugdíjasok 13. havi illetményét és "a táppénzre merészkedő dolgozók" juttatását is fel akarja falni. Ebben segédkezik a kormány és az uralkodó elit, amelynek "nincsen már morális alapja ahhoz, hogy áldozatot követeljen a társadalomtól" - mondta Palkovics. Jól mutatja az új kormány jellegét, hogy egy "morál nélküli pribéket" választott emblémának, aki azt merte mondani a Budapest Airport sztrájkoló dolgozóinak, hogy "örüljenek, amíg luk van a fenekükön" - mondta a Munkástanácsok elnöke. Palkovics Imre leszögezte: "Ebből elegünk van, tüntetni kell, sztrájkolni kell", és a megmozdulások célja az, hogy "végleg tűnjön el a közéletből ez a garnitúra."

Kerpen Gábor: a kormány nem hiteles, de hitele van bőven

A demonstráció negyedik szónoka Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője szerint a Bajnai-kormány nem hiteles, hitele viszont van bőven, "és ezt velünk akarja megfizettetni. Azokkal is, akiknek nincs már munkahelye. Ezt nem tűrjük" - mondta a PDSZ elnöke, és a Bajna-csomag visszavonására szólította fel a kormányt. Ennek elmaradása esetén Kerpen Gábor szerint is demonstrációk szerveződnek és sztrájk indul az országban.   A demonstráció a PDSZ vezetőjének beszéde után a Szózat meghallgatásával zárult. A résztvevők békésen szétszéledtek.

Bajnai beült az MSZOSZ sátrába

 Bajnai Gordon szerint a lényeget tekintve egyetértés van köztük és a szakszervezetek közt: meg kell védeni Magyarországot a válság hatásaitól; Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek a találkozóról nyilatkozva azt emelte ki, hogy mindkét fél a munkahelyek megőrzését, bővítését tartja a válság kezelés alapjának.

A miniszterelnök azt követően, hogy szakszervezeti vezetőkkel találkozott a Városligetben tartott MSZOSZ majálison pénteken újságíróknak hangsúlyozta: a szakszervezeteknek is elmondta, hogy az ajtaja mindig nyitva áll minden olyan érdekképviselet előtt, amelyik azt keresi, hogyan lehet Magyarországot kivezetni a válságból. "Tárgyalással, jobbító szándékkal mindig lehet hozzánk jönni" - fogalmazott.
 
A találkozón részt vett az MSZOSZ elnöke mellett, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek (ÉSZT) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének képviselője is - ismertette Pataky Péter.

Az MSZOSZ elnöke szerint a találkozó igazi üzenete az, hogy folytatják a tárgyalást. A kormányfő jelezte, hogy dolgoznak a kormányprogramban szereplő konkrét törvényjavaslatokon. A szociális juttatásokkal kapcsolatban például új csomag készül, de más területeken is lehetnek változások, így például a közszférával kapcsolatban is. Pataky Péter fontosnak nevezte azt, hogy Bajnai Gordon és a kormány is érti, hogy milyen érdekeket képviselnek a szakszervezetek, amelyeket a döntések során figyelembe kell venni. Mint mondta, olyan megoldásokat kell találni, amelyek még elviselhetők, másrészt pedig előremutatók.
 
Bajnai Gordon beszámolt arról, a szakszervezetek képviselőinek is megerősítette, a kormány célja az, hogy helyreállítsa a munka becsületét, minél több munkahelyet védjen meg a válságban. Hozzátette: olyan Magyarországot szeretnének, amelyben a válságot követően sokkal többen dolgoznak majd, sokkal jobban megéri dolgozni és megéri munkahelyeket is teremteni.   A miniszterelnök kérdésre válaszolva kitért arra, hogy 30 milliárd forinttal növelik meg azt a keretet, amelyből támogatják az átmenetileg csökkentett munkaidőt bevezető cégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!