Belföld

2009.05.14. 15:14

Olcsón finomat főzni: nehéz mutatvány

Szombathely - A legtöbb munkahelyen nincs étkezde, van viszont ebédszünet és étkezési utalvány. A vendéglátóhelyek többsége menüvel várja a vendégeket ebédidőben. Felkerekedtünk hát, és belekukkantottunk a tányérokba, hogy megtudjuk: miből áll egy dolgos ember hétköznapi ebédje.

zaol.hu



Van, ahol a főzelék a nyerő, míg máshol a húsos menüket kedvelik a vendégek. Olcsón jót és finomat főzni: nehéz mutatvány.

- Az ember energiaszintje délben a legmagasabb, és  a tápanyag-felszívódás is ilyenkor a legtökéletesebb. A meleg étel párolgása, illékony anyagai fokozzák az étvágyat és a gyomornedv-elválasztást, érvel a rendszeres déli étkezés élettani fontossága mellett Takátsné Kádár Sarolta dietetikus szakasszisztens. 

A szakember szerint azonban fontos, hogy lehetőleg ne sebtében, kapkodva tudjuk leaz ebédelést, hanem üljünk asztalhoz, és lehetőleg kellemes környezetben, nyugodtan, alaposan megrágva fogyasszuk el az ételt. És hogy mit? 

Nos, a dietetikus úgy véli, az ideális ebéd  tápláló levest, jó minőségű fehérjét  halat, csirke- vagy sovány sertéshúst, zöldségféléket és gabonát  egyaránt  tartalmaz. Takátsné Kádár Sarolta ugyanakkor azt tanácsolja, hogy a köret tekintetében ne ragadjunk le a hagyományos burgonya vagy fehér rizs variációnál, fogyasszunk inkább barnarizst, durumtésztát, árpagyöngyöt vagy hajdinát. 

- Tudományos megfigyelések is bizonyítják a leves jótékony hatását. Azok, akik rendszeresen tápláló, lehetőleg zöldség alapanyagú levessel kezdik a déli főétkezést, kevésbé híznak el. A leves ugyanis eltelít, így a főételből kevesebb is elegendő figyelmeztet a dietetikus, aki szerint tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy főzelék elé nem kívánkozik a leves.

Ha a tudományosság nem is, a tudatosság teljes mértékben tetten érhető a szombathelyi éttermek menükínálatában. Zöldség-, zellerkrém- és paradicsomleves, zöldborsófőzelék, székelykáposzta, tengeri halfilé, csirkemell egyaránt szerepelt a csütörtöki kínálatukban. És hogy mit választanak a vendégek? 

A Magyar Tenger Vendéglőbe betérők ragaszkodnak a főzelékekhez, a sóska, a spenót, a lencse-, a bab- és a tökfőzelék egyaránt népszerű. A káposztás tésztának viszont nem volt nagy sikere, így idővel törölték a kínálatból, mondja Molnár Henriett üzletvezető. 

- A főzelékeket nagyon szeretik a vendégek, és az aranygaluskának is mindig nagy keletje van, akárcsak az almás piténknek. A fiataloknál viszont a spagetti a nyerő, meséli Tóth Anasztázia, a premontrei gimnáziumba járó diákok étkeztetéséért is felelős Belvárosi Menza üzletvezetője.



A Belvárosi Menzán minden nap két menü közül választhatnak a vendégek Fotó: Benkő Sándor 

A Palace-ban - ahol ugyanazért az árért hetente három napon desszerttel is megfejelik a menüt - a rántott és a töltött húsok vezetik a menüs toplistát, tudjuk meg Kovács Norbert üzletvezetőtől. 

A Café Mólóba betérő vendégek  is a húsételt tartalmazó menüket kedvelik leginkább, de a friss,  szezonális zöldségeket tartalmazó menüket is díjazzák, mondja Hódi Imelda üzletvezető.

A felkeresett éttermek közül kettőben egyféle menüt kínálnak, kettőben pedig két ételsor közül választhatnak a meleg ebédre vágyók. A legolcsóbb ebéd 630 forintba kerül ezért tarhonyaleves és zöldborsófőzelék járt feltéttel, a legdrágább, zöldséglevesből, sült csirkecombfiléből és majonézes burgonyából álló menüért 790 forintot kellett fizetni.

A legtöbb pénzt a beszerzéssel tudják megspórolni: a megkérdezett vendéglősök mindegyike figyeli az akciókat, és azokhoz igazítja a rendelését.

A megkérdezett üzletvezetők mindegyike bevallja, hogy a menü nem hoz hasznot a konyhára, sőt: egyre nehezebb kigazdálkodni az ízletes és tápláló ételsorokat. Ugyanakkor mégis fontosnak tartják a déli forgalom zömét produkáló menüsök kényeztetését, hiszen bíznak abban, hogy a náluk ebédelők esti vagy hétvégi vacsoravendégként is visszatérnek hozzájuk. Ehhez azonban az kell, hogy az olcsó déli menüvel is elégedettek legyenek. És ez a legnehezebb mutatvány: olcsón jót és finomat főzni. Így a kedvező árú ételsorok összeállítása mindegyik helyen nagy osztás-szorzással kezdődik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!