Belföld

2009.05.13. 21:05

Oszkó: az szja alsó sávhatára 5 millióra emelkedik

Budapest - A személyi jövedelemadó alsó sávhatára jövőre a tervek szerint 5 millió forintra emelkedik az idei 1,9 millió forintról - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán

MTI

Az adócsökkentés nyomán az éves nettó jövedelem az átlagbér környékén 1-1,5 havi összeggel is emelkedhet, s ennek részbeni fedezetét az ingatlanadó teremti meg - tette hozzá. Az adórendszer átalakítása  nemcsak a rövid távú pénzügyi egyensúly megteremtését, de a munkahelyek megőrzését, illetve újak létrehozását, hosszabb távon pedig a gazdaság növekedését szolgálja - magyarázta a pénzügyminiszter. 

Az idei év második felében belépő adó-átalakításokat ismertetve Oszkó Péter elmondta: az alsó, 18 százalékos szja sávhatár emelése 1,7 millió forintról 1,9 millióra 1 millió 370 ezer embernél 36 ezer forintos többletjövedelmet jelent, s további 250 ezernél ennél kisebb többletet. A munkáltatóknál a minimálbér kétszereséig, ez idén 143 ezer forint, öt százalékponttal csökken a tb-járulék. 

A jövő évre vonatkozó adószabályokat a kormány június végéig el kívánja fogadtatni a parlamenttel annak érdekében, hogy megkönnyítse a gazdaság szereplőinek felkészülését 2010-re - hangsúlyozta. Az szja alsó sávhatára 5 millióra emelkedik, a kulcsokról viszont nem beszélt a pénzügyminiszter, az eddig ismert sajtóinformációk szerint azonban az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső 36 százalékról 32 százalékra csökkenne. Jövőre a tb-járulék öt százalékpontos csökkentése már a teljes jövedelmi sávra kiterjed - rögzítette a pénzügyi tárca vezetője.
 
"Ezek a változtatások segítik a munkahelyteremtést, valamint azt, hogy az egyének érdekeltek legyenek abban, hogy jobban teljesítsenek" - fejtette ki a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szavaiból az is kiderült, hogy jövőre is fennmarad a háromkulcsos áfa-rendszer, az 5 százalékos alsó kulcs, a 18 százalékos kedvezményes kulcs, ami az alapvető élelmiszerekre és a távhőre vonatkozik, illetve a 25 százalékos felső kulcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!