Belföld

2009.06.04. 22:35

A százhalombattai bombagyárosok robbantottak Szilvásy házánál?

Budapest - Átvette a Központi Nyomozó Főügyészség a Szilvásy György lesencefalui családi házánál tavaly szeptemberben történt robbantás nyomozását, az ügyet egyesítették a százhalombattai bombagyárként elhíresült eljárással - tájékoztatta az MTI-t a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Fazekas Géza közleménye szerint az egyesítést a nyomozások között felmerült tárgyi és személyi összefüggés indokolta.
 
Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál 2008. szeptember 3-ára virradó éjszakán robbantottak ismeretlenek, ennek következtében az ingatlanban mintegy másfél millió forint kár keletkezett. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal visszaélés miatt folytatott eljárást, ezt az ügyet vonta a Legfőbb Ügyészség most a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe, majd egyesítette a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozással.
 
A százhalombattai üggyel kapcsolatban a főügyészség szóvivője közleményében felidézte: a Nemzeti Nyomozó Iroda április 8-án Pest megyében fogott el és vett őrizetbe négy embert. Közülük eleinte egy ellen folytatott eljárást a főügyészség, majd az ügyeket egyesítették és azóta valamennyi gyanúsított ellen a főügyészség nyomoz.
 
Az ötödik gyanúsítottat május 15-én fogták el. Őt azzal gyanúsítják, hogy százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A bombát a társával Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és azt "az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben" fel akarták robbantani.
 
Az ügy mind az öt gyanúsítottja előzetes letartóztatásban van. Fazekas Géza közleményében arra is kitért, hogy a főügyészség a rendőrséggel együttműködve széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!