Belföld

2009.06.16. 16:04

Az embereknek se kedvük, se pénzük nem lesz üdülni

Körkép - A válság ellenére a legtöbb vasi fürdőben sok magyar vendég megfordul, ám a vezetők aggódnak az üdülési csekk megadóztatásának következményétől.

Maróthy Andrea

Mivel a magyarok többsége nem tervezi meg előre a nyaralását, a szállodák nem tudják, mire számíthatnak idén. Drasztikus csökkenést nem várnak, de néhányan a vendégszám stagnálására készülnek. Idén sok háztartásban jut kevesebb pénz a nyaralásra, így többen inkább a hazai üdülőhelyeket részesítik előnyben.

A Claudius Szálloda igazgatója, Bella Ernő stagnálás tapasztalt a szombathelyi szállodában.

- Sajnos egyáltalán nem érkezik több vendég a hotelbe, mint az előző években. Nem nyújtunk wellness szolgáltatásokat, de vonzó környezetünk van. A Csónakázó tó, a szomszédos termálfürdő és a Kalandváros nyújthat kikapcsolódást a városba érkező vendégeknek. Főleg olasz és belga turisták jelezték érkezésüket a szállodánkba, de ők is főként tranzit állomásként tekintenek a városra, vagyis csak egy-egy napra pihennek meg nálunk, majd folytatják útjukat a fővárosba, vagy az ország keleti felébe. A vendégek száma jelenleg stagnál. A nyár további részében is hasonló helyzetre számítunk. Drasztikus csökkenéstől nem tartunk, sőt a Karnevál, s a vele egy időben zajló nagy sporteseménynek köszönhetően augusztusban több vendéget várunk. A magyar turisták közel 80 százaléka üdülési csekkel szeretne fizetni, ezért a juttatás megadóztatása komoly gondot okozhat nekünk, és a hazai turizmusnak is - nyilatkozta Balla Ernő.

- A szállodának nem szabad kétségbe esnie, hanem kreatív módon kell a kihívással szembenézni, automatikus árcsökkentés helyett a szolgáltatások számának növelésével, minőségi előrelépéssel lehet a vendégeket megszerezni és megtartani. Vendégkörünk közel fele magyar vendégekből áll, a másik része megoszlik osztrák, cseh, szlovák, német és svájci nemzetiségű vendégek között - hangsúlyozta a bükfürdői Radisson SAS Birdland  Resort Spa fürdő igazgatója, Alain Goetschel, aki szintén aggódik a kormány döntése miatt.

Hasonló véleménnyel van az üdülési csekk megadóztatásáról a St. Gotthard Spa&Wellness fürdő ügyvezetője, Gömbös Sándor és a sárvári fürdő igazgatója, Vancsura Miklós is.

- Vendégeinknek több, mint 80 százaléka érkezik üdülési csekkel a fürdőnkbe, ezért aggodalommal tölt el bennünket a járulék megadóztatásának terve. Mivel valóban óriási csapást jelentene ez az intézkedés a hazai turizmusra, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesülettel és más érintett szövetséggel együtt levéllel fordultunk az illetékes miniszterekhez, melyben kihagsúlyoztuk a juttatás fontosságát - mesélte Vancsura Miklós.  - Sárvár nagyon vonzó város, és a helyi Gyógy-és Wellness fürdőnk is számos vendéget fogad. Szép számban érkeznek hozzánk magyarok és külföldiek is. A válság ellenére a magyarok igényesek maradtak, megválogatják, hová látogatnak el. Igyekszünk ezeknek eleget tenni. A vendégek vonzásában segítséget nyújt az internet. Az érdeklődők honlapunkról értesülhetnek a legújabb szolgáltatásainkról, az aktuális programokról. Nem rég egy új kezdeményezésbe fogtunk, aminek nagy sikere van. Az éjszakai fürdőzés kapcsán tapasztaltuk, igény van a jó programokra, sőt sokan ezek alapján választanak úticélt is.

Jó nyári szezonra számít a szentgotthárdi fürdő ügyvezetője Gömbös Sándor is.

- Valójában a fürdőnkben még csak most, az iskolai szünettel kezdődik meg az igazi szezon. Pünkösdkor, a háromnapos hosszú hétvégén teljesen megtelt a létesítmény. Talán soha nem látogattak el ennyien hozzánk, mint akkor. Ez alapján idén nagyon jó nyári szezonra számítok. Bár a vendégeink eddig főként osztrák állpolgárok voltak, most egyre több magyarra számítunk. Sajnos az ország jelenlegi helyzete egyáltalán nem kedvez sem a külföldi, sem pedig a hazai turizmusnak, mivel az embereknek se pénzük, se kedvük nem lesz a nyaraláshoz.



A sárvári Spirit Hotel tavaly március óta várja speciális ajánlataival a  magyar és külföldi vendégeit. A vezetők az előző évhez hasonlóan idén is jó  szezonra számítanak Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!