Belföld

2009.06.30. 02:29

Bevetésen a vasi helyszínelők

Megyei körkép - A szakértői munkáról szóló különféle filmsorozatok és valóság között legfeljebb csak annyi a hasonlóság, hogy adott esetben megoldanak egy nehéz ügyet.

Balla Emőke

A szakértői munkáról szóló különféle filmsorozatok és valóság között legfeljebb csak annyi a hasonlóság, hogy adott esetben megoldanak egy nehéz ügyet. A orvos vagy műszaki szakértő ugyan szintén ott van a helyszínen, ám a laboratóriumokból hetekkel vagy netán hónapokkal később kapja csak meg az eredményeket, amelyek alapján elkészíti a szakvéleményét. 

Amit azután a bíróság előtt, a tárgyalóteremben is meg kell védenie. A végeredmény viszont a filmekhez hasonlatos: egy-egy ügyben a szakértők segítségével oldják meg a nyomozás talányát, a nyomozók sok esetben a szakértők szakmai tudása alapján helyes irányba tudják terelni a nyomozás vonalát.

Tang László műszaki szakértővel, aki egyben az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek (ISZKI) Szombathelyi Intézetének vezetője, és Kiss Tibor orvos szakértővel a helyszínelő sorozatok valóságtartamáról beszélgettünk.

- Az alapvető különbség a film és a valóság között, hogy mi nem nyomozunk, és a saját területünkön kívül az adott ügyben eljáró más szakértő munkáját sem ismerjük. Kivéve azt az esetet, ha egyesített szakértői véleményre van szükség. Például akkor, ha én igazságügyi műszaki szakértőként egy közlekedési baleset helyszínére érkezve szembesülök azzal, hogy nem tudni, ki vezette a karambolos autót. 

Akkor hívom az eljáró rendőrségen keresztül az orvos szakértőt, és együtt próbáljuk kideríteni, ki nem mond igazat. Mellesleg ez elég sűrűn megesik. Legutóbb egy településen, egy ballagási buliból hajnalban hazafelé tartó család autója előbb két autót, majd egy villanyoszlopot tört össze. Előbb a kocsi egyik, majd másik utasa szerette volna kiszabadítani az autót a fogságból, ami nem sikerült, utána pedig nem akarták elárulni, ki karambolozott. Egy órával később, a vérnyomok, a jármű, az oszlop deformálódása alapján költőinek bizonyult a ki vezetett kérdés - meséli Tangl László.

Az élet néha produkál furcsa dolgokat is. A két szakértő közös tevékenysége volt az az eset is, amikor szintén ugyanezen a településen, éjszaka szállt el egy autó, amiben négyen ültek, akik egybehangzóan állították: nem ők vezettek, sőt, egyikük ott sem volt...  A baleset után a kórházba vonultak a szakértők, és az összes sérültről fotókat készítettek, ezeket összehasonlították a nappali fényben megvizsgált ronccsal, majd a nyomok és sérülések összevetése a megoldáshoz vezetett.

Kiss Tibor szerint a közlekedési ügyekben az évtizedes rutin sokat számít, hiszen a tipikus sérülések felismerése sokat segít az ügyek megoldásában. De akadnak bűnügyek, ahol a szakértő minden tudására szükség van.

- Egy vidéki városban történt, hogy egy öngyilkossági ügyben helyszíneltünk. Ott semmi jelét nem láttam annak, hogy bűntény történt. Csak a boncolásnál vettem észre, hogy az akasztás tipikus nyomai mellett más, bűntényre utaló jellegzetes elváltozások is találhatók a holttesten. Ezt jelentettem a rendőrségnek, és a közigazgatási eljárásban zajló orvos szakértői eljárás átfordult emberölés gyanúja miatti boncolásba, ahol nem egy, hanem két szakértő van jelen, ami sokkal részletesebb, alaposabb munkát igényel. 

Az álcázott gyilkosságok sorába tartozik a zalai településen történt ügy, ahol a prostituált holttestét a tehervonat elé helyezték. A viszonylag friss holttesten értékelhetőek voltak az elváltozások, még jól elkülöníthetőek voltak a bántalmazásból eredő sérülések, illetve a halál beállta után, a szerelvény által a vállon és a fejen okozott roncsolás. Olyannyira, hogy a lágy részeken és csontozaton még az eszköznek a lenyomatát - amivel kioltották az áldozat életét - is megtaláltam.

A szombathelyi intézet főállású igazságügyi szakértőin kívül önállóan tevékenykedő, állandó kijelölt szakértők segítségét is igénybe vehetik a hatóságok. Írás-, tárgyszakértő, de van hírközlési, informatikai, forgalomszervezési ügyekben eljáró szakember is. De ne feledkezzünk meg az intézet zalaegerszegi csoportjáról se: ott orvos szakértők dolgoznak. S még valami: a szakértők az akkreditált laboratóriumoktól visszaérkező adatok elemzése alapján készítik el szakvéleményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!