Belföld

2009.06.15. 21:42

Csütörtökön tárgyalnak a guantánamói foglyok magyarországi befogadásáról

Budapest - Az MSZP támogatja a guantánamói foglyok befogadását, ez azonban nem jelenthet biztonsági kockázatot Magyarország számára - mondta Kozma József, a parlament külügyi bizottságának szocialista alelnöke hétfőn az MTI-nek, a távirati iroda azon értesülésére reagálva, hogy csütörtökön Magyarországon tárgyal az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja. A Fidesznek fenntartásai vannak a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MSZP támogatja a guantánamói foglyok befogadását

Az MSZP mindig is azt hangoztatta, hogy a guantánamói fogolytábor bezárása egy fontos emberi jogi kérdés megoldását jelenti. Az Egyesült Államok azonban ezt a kérdést önmaga nem tudja megoldani - mondta Kozma József.  A humanitárius megoldásban részt kell venni, azonban bármit, ami terrorkockázatot jelent, nagyon alaposan meg kell vizsgálni - hangsúlyozta a szocialista politikus. 

Kozma József azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a távirati iroda megtudta: csütörtökön Magyarországon tárgyal az amerikai elnök által kinevezett guantánamói különmegbízott. Daniel Fried a Külügyminisztérium illetékesei mellett a parlamenti pártok képviselőivel is tárgyal a tervek szerint. 

A külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: még nincs döntés a guantánamói foglyok befogadásáról, de Magyarország továbbra is nyitott a kérdés megvizsgálására. Nem változott az az álláspont sem, hogy Magyarország legfeljebb 1-2 egykori foglyot fogadhat be, ha megszületik a döntés - tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később több európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

Fenntartásai vannak a Fidesznek

 A Fidesznek fenntartásai vannak a guantánamói foglyok magyarországi befogadásával kapcsolatban - mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek. 

"A Fidesznek fenntartásai vannak a fogolybefogadásokkal kapcsolatban, de hangsúlyozom, hogy konkrét kezdeményezésre tudunk konkrét álláspontot kialakítani" - mondta Németh Zsolt. A Fidesz szakpolitikusa kiemelte: pártja az amerikaiak javaslata után alakítja ki konkrét állásfoglalását. 

Az MTI azon kérdésére, hogy konkrétan milyen fenntartásaik vannak, a képviselő azt mondta: idő előtti erről beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!