Belföld

2009.06.07. 23:02

EP-választás: az Európai Néppárté a legerősebb frakció Brüsszelben

Brüsszel - A kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt alkothatja továbbra is a legnagyobb képviselőcsoportot a Európai Parlamentben, míg a szociáldemokrata erők gyengültek a 27 európai uniós tagországban csütörtöktől vasárnapig lebonyolított választások nyomán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Jóllehet komoly változást az uniós döntéshozásban egyre kevésbé nélkülözhető Európai Parlament munkájában aligha okozhatnak - ebben az elemzők többsége egyetért -, számos kisebb szélsőséges erő is helyet biztosított magának az Európai Unió választott képviselőtestületében.

Jobboldali dominancia
 
A vasárnapi választáson a magyar pártok között is egyértelművé vált a jobboldali erők dominanciája: miközben az MSZP mindössze négy képviselővel lehet jelen a 736 tagú következő EP-ben, a Fidesz-KDNP 14, az MDF 1, a Jobbik pedig 3 képviselőt delegálhat a nem hivatalos végeredmény szerint. 
 
A határon túli magyar pártok közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) neve alatt futó Magyar Összefogás listájáról három képviselő helye biztos, de egy negyedik mandátum sem kizárt a töredékszavazatok visszaosztásából. Szlovákiában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) két képviselőt küldhet Strasbourgba. Mind az RMDSZ, mind az MKP az Európai Néppárt sorait erősíti.
 
Az EP vasárnap késő este közzétett összesített - az addig ismeretessé vált nem hivatalos vég- és részeredményeken alapuló - prognózisa szerint a néppártban tömörülő pártok összesen 263-273 képviselői helyhez juthatnak . A második legnagyobb frakció a szocialista marad 155-165 hellyel. A liberálisok 78-84, a zöldek 52-56 képviselővel rendelkeznek majd a 736 tagú testületben. 

Eddig 785 képviselő közül a néppártnak 284, az Európai Szocialisták Pártjának 215 képviselője volt. A liberálisok 103, a zöldek 42 hellyel rendelkeztek. Az idei részvételi arány rekord alacsony, 43,39 százalék volt - derül ki az EP összesítéséből. Ez az elemzők többsége szerint a szélsőséges erőknek kedvezett. 

Szociáldemokrata kudarcok

A még nem végleges eredmények szerint jelentős kudarccal végződött a választás a szociáldemokraták számára a nagy tagállamok közül Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, sőt Spanyolországban is. Az okokat keresők ezt egyebek között azzal magyarázzák, hogy a baloldal nem tudott hihető alternatívát felmutatni a nemzetközi gazdasági válság kezelésére. A válság az oka sokak szerint a liberálisok visszaesésének is. 

Akad mindazonáltal tagország, ahol a szociáldemokraták kerültek ki győztesen a választásból, például Görögországban, Dániában, illetve Szlovákiában. Elismerte az EP szocialista frakciójának eddigi vezetője, Martin Schulz is, hogy sok országban ez az este "nagyon nehéznek" bizonyult a baloldal számára. 

Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke elsősorban az alacsony részvételt bírálta, és kifogásolta, hogy az EP-kampányban rendre a belpolitikai témák élveznek elsőbbséget, miközben az EP befolyása egyre erősebb, és a választóknak markáns európai uniós ügyekről kellene véleményt nyilvánítaniuk.  Utóbbit igazolja, hogy több tagországban a választók egyértelműen a kormánnyal szembeni ellenszenvet is kinyilvánították, míg sokan távolmaradásukkal nyilvánítottak véleményt. 

A most összeálló EP nagy kérdése az lesz, hogyan befolyásolja a munkát a kicsiny szélsőséges pártok képviselőinek megjelenése, illetve az egyes pártcsoportok markánsabb tagozódása.  Mindez ráadásul egybeesik az uniós reformszerződés remélt életbe lépésével, bár arra némi árnyékot vet a kormánypárt írországi jelentős visszaesése. 

A mostani EP-választás eredménye emellett sokak szerint jelentősen befolyásolja azt is, hogyan áll majd össze az idén szintén lejáró mandátumú Európai Bizottság.

Watson: az emberek nem akarnak visszatérni a szocializmushoz

 A szocializmustól való idegenkedéssel magyarázta az Európai Parlament (EP) eddigi liberális frakcióvezetője, hogy a gazdasági válság közepette a jobboldal erősödött, a baloldal gyengült a vasárnap véget ért EP-választásokon.

"Az emberek nem akarnak visszatérni a szocializmushoz, ezért van az, hogy a többség itt jobbközép többség lesz" - fogalmazott Graham Watson vasárnap este Brüsszelben.
 
A liberális politikus szerint a válság kezelését, illetve leküzdését illetően nem vonzó a szocialista recept, ennek tudható be a jobboldali térnyerés. Az Európai Parlamentben tartott nyilvános vitában Martin Schulz eddigi szocialista EP-frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy "nagyon nehéz ez az este a szocialisták számára sok európai országban".

Joseph Daul, a továbbra is a legnagyobb EP-frakciót adó Európai Néppárt eddigi frakcióvezetője a vitában kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatják-e José Manuel Barroso újabb öt évre szóló európai bizottsági elnöki ambícióit. Mint mondta, erről majd csak hétfőn fognak beszélni.


ZDF: a szélsőjobboldal előretörése Európa szégyene

Európa és  egyidejűleg a  nagy néppártok szégyenének nevezte a ZDF német közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában.

Az európai parlamenti választások eredményeit értékelve a ZDF ennek kapcsán Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát, Romániát, Hollandiát, Belgiumot és Görögországot említette. A német televízió szerint az euroszkeptikus pártok -  köztük az általa szélsőjobboldalinak és nyíltan antiszemitának nevezett Jobbik - kihasználták az emberek növekvő  elégedetlenségét a nemzeti politikák csődje miatt, s egyben kihasználták a nemzeti kormányok  kudarcát az országaikat sújtó válság kezelését illetően. A ZDF úgy vélekedett, hogy ez egyben a hagyományos nagy néppártok kudarcát is jelenti.

Aggodalmának adott hangot a kommentár azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Parlamentben megerősödtek a szélsőjobboldali, unióellenes erők.
 
Ugyancsak Európa és egyben Németország szégyeneként említette a német televízió az Európa-szerte rendkívül alacsony részvételt. Németországban a részvételi arány a nem hivatalos végeredmény szerint 42,5 százalékos volt, a legalacsonyabb a német országos választások történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!