Belföld

2009.06.01. 22:29

EP-választás: Fidesz 15, MSZP 5, Jobbik 1, SZDSZ 1 - a Marketing Centrum előrejelzése

Budapest - A Marketing Centrum (MC) felmérése szerint a Fidesz 15, az MSZP 5, a Jobbik pedig 1 mandátumot szerezhet a június 7-i EU parlamenti választásokon, a maradék egy mandátum megszerzésére a kampány finisében az SZDSZ-t látják esélyesnek

MTI

Az MC szerint a legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy négy párt fogja majd képviselni Magyarországot az EU parlamentben. Ha viszont csak három párt lépné át a küszöböt, akkor tovább növekedne a Fidesz mandátumfölénye.

A Marketing Centrum felmérése szerint a várható részvételi arány az április végi 38 százalékról május végére 44 százalékra emelkedett. A kutatóintézet hétfői közleménye szerint a közelgő voksolást mindössze a megkérdezettek 7 százaléka említette a legfontosabb politikai események sorában. A választókat elsősorban a Bajnai-kormány döntései foglalkoztatják.

Ezzel magyarázható az is, hogy a "most vasárnapi" képzeletbeli parlamenti választásra a választópolgárok 51 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a június 7-i EU parlamenti képviselő választásra viszont csak 46 százalékuk. Az összes releváns választ figyelembevevő becslés szerint 44 százalék körüli részvételi arány valószínűsíthető június 7-én, és ez 6 százalékkal magasabb, mint a március végi becslés eredménye, illetve mint amekkora a 2004-es tényleges részvételi arány volt.
 
A március végi 44 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak választani a pártok EU listái közül. A legutóbbi felmérés óta leginkább az SZDSZ támogatói aktivizálódtak, így most a liberális párt is esélyesnek látszik a mandátumszerzésre, nem csak a Jobbik. Az LMP-Humanista párt, és az MCF-Roma Összefogás Párt listák várható támogatottsága viszont még összeadva sem közelítik meg az 5 százalékos küszöböt, és az MDF mandátumszerzési esélye is kicsi, de azért nem nulla. 
 
A felmérés eredményeit felhasználó modell legvalószínűbb mandátumbecslése szerint a Fidesz 61 százalékos támogatottsággal várhatóan 15 képviselőt delegálhat Brüsszelbe, az MSZP 19 százalékos eredménnyel ötöt, a Jobbik 8 százalékos eredménnyel egyet, és várhatóan az SZDSZ átlépi a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot. 
  
A Jobbik mandátumszerzése gyakorlatilag biztos - jelentik ki a közleményben hozzátéve, hogy az SZDSZ becsült támogatottsága azonban éppen csak hogy magasabb, mint 5 százalék.
  
Az MDF várható eredménye csak 4 százalék, és potenciális támogatóik részvételi valószínűségének átlaga lényegesen kisebb, mint az esélyesnek látszó pártok támogatóinak átlagai. A választás napjáig ez esetleg még változhat, annak viszont elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége, hogy öt párt is 5 százalék fölötti eredményt érjen el.

 A Marketing Centrum május 21. és 26. között készült felmérése során 1017 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. Az úgynevezett véletlensétás mintavételi eljárásból eredő kisebb aránytalanságokat több szempontos súlyozással korrigálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!