Belföld

2009.06.15. 07:59

Forgalomba került az új kétszáz forintos

VN - Hétfőtől forgalomba került az új, kétszázforintos érme, amely a lakossági szavazás eredményeként a Lánchidat ábrázolja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kétszázas bankjeggyel még november közepéig lehet fizetni. Az új kétszázforintos érme két eltérő - kívül sárga, belül ezüstszínű - ötvözetből áll. A külső gyűrű a jelenlegi öt- és húszforintos érme sárga ötvözetével azonos, míg a belső rész egy ezüstszínű - réz-nikkel - ötvözetből készül. Az év végéig 71 millió példányt gyártanak belőle.

A jegybank korábban azzal indokolta a kétszázas papírpénz lecserélését, hogy arra nem nagyon vigyáztak az emberek, így kétévente újra kell gyártaniuk a teljes állományt ahhoz, hogy folyamatosan elegendő mennyiségű, jó minőségű kétszázas legyen forgalomban.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a csere költsége már három év után megtérül, aztán évente egy-másfél milliárd forinttal nő az a megtakarítás, amit a cserén - vagyis annak hiányán - spórolnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!