Belföld

2009.06.13. 08:02

Kalandra fal! Játékban már jók vagyunk (programtipp gyerekeknek)

Szombathely - Negyedik éve rendezi meg a Játékfesztivált az Agora-Gyermekek Háza. A tanévet záró nagyszabású rendezvénynek már messzire ment a híre: sokan érkeznek ide a megyehatáron túlról is, osztálykirándulások célpontja lett a program.

Tersztyánszky Krisztina

Egy ingyenes rendezvényen gyakorlatilag képtelenség megszámolni, hogy pontosan hányan is jönnek. Azt azonban már péntek kora délelőtt látni lehetett, hogy népes gyerekcsoportok tartanak a Sportliget felé, s a parkoló már akkor zsúfolásig megtelt autókkal és buszokkal. A szervezők becslése szerint a nyitáskor több mint kétezren játszottak a liget fái alatt, illetve ültek a színpad előtt a Soltis Lajos Színház Csizmás Kandúr előadásán kacagva.

- Azt szeretnénk, ha minél többen játszanának ilyenkor együtt, csoportokban - magyarázza Kiss Andrea, az Agora-Gyermekek Háza szakági vezetője. - Ezért olyan vállalkozókat, intézményeket, egyesületeket hívunk meg, akik a közösségi játéknak valamilyen érdekes módját kínálják a látogatóknak. Vannak minden évben visszatérő attrakciók, mint a rendkívül népszerű trambulin vagy a mászófal, de mindig kell valami újdonságot is kínálni. Hoztunk óriás marokkót és más társasjátékokat, vannak logikai fejtörők és hagyományos népi ügyességi játékok. A színpadi produkció az idén kevesebb, mint az elmúlt években: ezeknek inkább kiegészítő szerepet szánunk - jóllehet a mesejátékok is sok érdeklődőt vonzanak.

A fűben, a padokon, a sátrak alatt iskolás és óvodás csoportok, családok táboroztak le, nézelődnek, próbálkoznak a leleményes feladványokkal. A sétálók között kora délelőtt dr. Ipkovich Györgyöt is megtaláljuk. A szombathelyi polgármester kedvtelve nézegeti az aprónépet és a sok jó játék-ötletet, bár a kínálatból valamit hiányol.

- A rendezvényt négy éve azért hívtuk életre, hogy az utolsó tanítási héten kínáljunk egy kellemes hétvégét a gyerekeknek, mintegy átvezetésként a vakációra. Ezt eddig minden évben összekötöttük a játszótéri játékok kiállításával. Az újfajta hintákat, mászókákat itt kipróbálhatták a gyerekek, és mindig vásárolt is belőlük a város a játszótereire. A gyártók azonban az idén a gazdasági nehézségekre hivatkozva elmaradtak a rendezvényről. Azt hiszem, a gyártók és a forgalmazók most nagyon nyeregben érzik magukat, az uniós elvárások miatt sok a megrendelésük, úgy gondolják, nincs szükségük erre a jó reklámozási alkalomra. A rendezvény ettől nem lett szegényebb, népszerűek, szórakoztatóak az olcsó és ötletes egyedi játékok. A gyártók számára azonban lesz válaszunk. Keressük a lehetőségét, hogy a jövőbeni közbeszerzési eljárásokon előnyben részesíthessük azokat a szállítókat, akik részt vesznek a rendezvényünkön.

Az idei Játékfesztivál nagy újdonsága, hogy két napja alatt ingyen látogatható a Kalandváros is. Ennek bővítéséről is megkérdeztük a város elöljáróját:

- Kicsit elfogyott a helyünk. Jövőre néhány játékot átviszünk más parkokba, s a helyükre tudunk újakat telepíteni. A további fejlesztés pedig majd azzal válik lehetővé, ha megvásároljuk a szomszédos MÁV igazgatósági területeket. Itt egy felnőtteknek is szórakozási lehetőséget nyújtó, többgenerációs játszóhely kialakítását tervezzük.

A Sportliget területén a kisebb-nagyobb gyerekcsoportok között feltűnt egy egyenpólót viselő társaság, akik épp tízóraijukat költötték el az egyik fa árnyékában. Bucsuszentlászlóról érkeztek, a Fővárosi Önkormányzat Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonából. A fiatalok már alig várták, hogy megnézhessék a Kalandváros épületében felállított távirányítós vasutat.

- Növendékeink tizennyolc éves koruk betöltése után kerülnek hozzánk, van köztük, aki már elmúlt hatvanéves - mondja el nevelőjük. - Súlyos értelmi fogyatékosok, értelmi szintjük általában az óvodásokéval egyenlő. Játszani nagyon szeretnek, gyakran járunk velük bábszínházba is. Az interneten találtuk ezt a rendezvényt, s úgy döntöttünk, néhányukat elhozzuk ide. Az is nagy élmény nekik, ha csak nézik a többieket, de az egyszerűbb játékokat ki is próbálhatják. Bizonyára nagy élmény lesz, sokat mesélnek majd otthon a társaiknak.

A nagy tömeg ellenére a rendezvény olajozottan zajlik. Teszik a dolgukat a szervezők és a háttérmunkások, akik a tisztaságról, a biztonságról, a parkolás rendjéről, az elsősegélynyújtó ügyeletről gondoskodnak.

A program szombaton kilenc és este hét óra között folytatódik. A sok játék mellett Vitéz Lászlóval, Ludas Matyival és a Makám zenekar tagjaival is találkozhatnak a gyerekek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!