Belföld

2009.06.08. 22:27

Önkéntes tartalékos haderő felállítását szorgalmazta Szekeres Imre

Budapest - Mintegy négyezer fős önkéntes tartalékos haderő felállítását szorgalmazta a honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlésben.

MTI

 Szekeres Imre arra tett javaslatot, hogy a Magyar Honvédség létszámát négyezer fővel egészítsék ki, ezáltal 2012-ben felállhatna az önkéntes haderő.
 
A szaktárca vezetője a honvédség létszámáról szóló határozat módosításának tárgyalásakor kiemelte: ezzel annak az új rendszernek a személyi feltételeit kell megalapozni, amely a haderő rendkívüli időszaki működésének feltételét is jelenti. 
 
A négyezer fővel való kiegészítés tenné lehetővé, hogy a honvédelmi tárca a 2012 januárjától biztosított létszámfeltételhez szükséges védelmi-tervezési és előkészítési feladatokat az Országgyűlés által adandó közjogi felhatalmazás alapján megtegye.
 
A jelentősebb anyagi ráfordítást igénylő lépéseket ezután tudják megtenni - mondta, hozzátéve: a szabályozási háttér módosításának ugyanis az első állomása a létszámkeret megállapítása.
 
Ezt követi még ebben az évben a hivatásos és szerződéses katonák jogállásáról szóló törvény módosítása. A mostani döntés tehát a további tervezés jogi alapja is egyben, erre építve készíthetik el az önkéntes-tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó költségvetési tervezést. Ennek alapján lehet majd meghatározni az ösztönző és kompenzációs rendszer erőforrásigényét, valamint a honvédelmi tárcán belül a haderő, a hadműveleti, a humán erőforrás és logisztikai tervezés kiindulópontját is.
 
Szekeres Imre beszélt arról is, hogy a javaslatban szereplő négyezer fős keret széleskörű hadműveleti elemzés és számvetés eredménye, illeszkedik a haderőfejlesztés programjába, és eleget tesz az Országgyűlés által meghatározott feladatoknak.
 
A határozati javaslat szerint nem szükséges külön "állománykategóriába" sorolni az önkéntes tartalékos katonákat, "mert ez szükségtelenül merevvé tenné a rendszert, és nem biztosítja hosszú távon a státuszok szakmai összetételével történő gazdálkodást és rugalmasságot, amely a tartalékképzés alapvetéseként jelentkezik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!