Belföld

2009.06.15. 21:51

Zuschlag-ügy: 11 millió bevételből 30 milliót költött a Fibisz?

Kecskemét - Hamis tanúzás gyanúja miatt figyelmezette a bíró a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének egykori alelnökét a Zuschlag János és tizenöt társa ellen folyó per hétfői tárgyalásán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

K. Krisztián az ügy nyomozati szakaszában tett vallomásaiban még számos nevet és konkrétumot említett, de ezek zömét hétfőn már csak feltételezésként vállalta, s nyilatkozatai ellentmondtak egymásnak. Mint elhangzott, 2000 végétől három éven át volt a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének alelnöke, 2002 márciusában a Fibisz elnökségének is tagja lett. Jelenleg az oktatási minisztériumban köztisztviselőként dolgozik.

Rendezvények párttámogatásból?

 A tanú elöljáróban leszögezte: számos személyes nézeteltérés miatt rossz a viszonya Zuschlag János elsőrendű és Őry András negyedrendű vádlottal. Elmondta, hogy ő politikai célú beszélgetések, jótékonysági akciók és egyéb rendezvények szervezésében vett részt, ezeket önerőből, illetve az MSZP-től kapott támogatásból finanszírozták. Akkoriban úgy tudta, a Fibisz saját tagdíjbevételein kívül párttámogatásból valósítja meg e rendezvényeket.

 "Arról csak később hallottam, hogy volt egy úgynevezett "B" kassza. Azaz, hogy a mozgalom civil szervezetekkel folytatott együttműködés révén is forrásokhoz jut" - közölte, hozzátéve: erre maga Zuschlag János tett olykor utalást, de konkrétumokat sohasem mondott.

Kitért arra: Zuschlag elejtett megjegyzéseiből arra lehetett következtetni, hogy befolyása van az egyesületek nevében benyújtott pályázatok kedvező elbírálására. A tanú konkrét neveket nem említett, az érintett civil szervezetek közül is csak a Biztos Pont Egyesületről ejtett szót, és vallomása szerint Zuschlag János bizalmasainak pontos feladatairól, tevékenységük részleteiről sem tudott.

Zuschlag fényűző életvitele

 A tárgyalás délutáni részében a bíró ismertette a K. Krisztián által 2007-ben tett tanúvallomásokat. Az elhangzottakból kitűnt: a tanú korábban teljes mértékben fiktívként emlegette és meg is nevezte a per tárgyává tett egyesületek többségét, és Zuschlag bizalmasai közül jó néhány személy pontos megbízatásáról is számot adott. 

A jegyzőkönyvekből kiderült: K. Krisztián szerint Zuschlag fényűző életvitele miatt annak idején többekben is felmerült a gyanú, hogy az alelnök saját céljaira is használja a pályázaton nyert egyesületi pénzeket. Sőt az a hír járta: ellenzéki politikusokat is pénzelt, hogy egy esetleges kormányváltás után is megőrizhesse pozícióit. 
  
A korábbi vallomás szerint a Fibisz-nek 11 millió forint hivatalos bevétele volt évente, miközben mintegy 30 milliót költött, s a különbözet megszerzésének módjáról Őry András részletesen beszélt a tanúnak. K. Krisztián 2007-es vallomásai alapján hangzott el, hogy politikai befolyására utalva Zuschlag maga említette a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) akkori politikai államtitkára, Mesterházy Attila és helyettese, Ocsovai Tamás nevét. 

Egy pályakezdő tanú 

Mindezekkel szembesülve K. Krisztián kijelentette: hétfői vallomását tartja fenn, ám a nyomozati szakaszban általa elmondottakat sem vonja vissza, azt irányadónak tekintheti a bíróság. Az állítások közötti eltérést magyarázva azzal védekezett: "Pályakezdő tanú vagyok. Korábban nem voltam tudatában annak, hogy határozottan különbséget kell tennem a tények és saját feltételezéseim, illetve következtetéseim között". 
 
Ezt követően az Őry Andrástól származó információkra vonatkozóan is úgy fogalmazott: a kettejük között lezajlott beszélgetés a pénzszerzés mechanizmusáról csak általánosságokat tartalmazott, a konkrét neveket ő "kombinálta" a feladatokhoz. Ráadásul Őryvel ugyancsak haragban voltak, s ez befolyásolhatta a korábban általa elmondottak objektivitását - tette hozzá. A tanút ekkor a bíró arra figyelmeztette: az általa elmondottak lassan kimerítik a hamis tanúzás fogalmát.
 
K. Krisztián végül ügyészi kérdésre kijelentette: semmiféle presszió alatt nem áll, vallomásának tartalma nincs kihatással egzisztenciájára.

Havi nettó 600 ezer fix 2002-ben 

Zuschlag János az elhangzottakhoz annyi észrevételt fűzött, hogy a Fibisz az MSZP-től rendszeres pénzügyi támogatást nem, csak természetbeni juttatásokat kapott. Cáfolta, hogy a "B" kassza az egyesületeken keresztül pályázati úton szerzett forrásokkal azonosítható lenne. Életvitele kapcsán aláhúzta: 2002-ben havi nettó 600 ezer forintos jövedelme volt, ebből futotta a márkás öltönyökre, drága telefonokra és a gyakori autócserékre.
  
tárgyaláson a szintén tanúként meghallgatott F. Klaudia, aki 2001 és 2004 között a GYISM háttérintézménye, a Mobilitás pályázati igazgatója volt, azt mondta: Zuschlagot a minisztériumban befolyásos politikusként ismerték. Ocsovai Tamás, s a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram tanácsának egyik tagja, a perben kilencedrendű vádlott Prácser László egyaránt "lobbizott" a Zuschlaghoz kötődő egyesületek pályázati sikeréért.
 
"Ez általában a döntéshozó testületen belüli szavazás során mutatkozott meg. Előfordult, hogy a szakértői javaslat ellenére is támogatásban részesült vagy hiánypótlási lehetőséget kapott egy-egy ilyen szervezet. A pályázati eljárás menetét jogszabály nem, csak a Mobilitás belső rendelkezései szabályozták. Ezeket pedig olykor felülírták az aktuális érdekek" - közölte F. Klaudia.
 
A per bizonyítási eljárásának tervezete szerint Ujhelyi István tanúkihallgatása június 23-án lesz.
  
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!