Belföld

2009.06.11. 20:43

Zuschlag-ügy: Ujhelyiről és a Fibisz pénzszerzési gyakorlatáról vallott a tanú

Kecskemét - Ujhelyi István 2003-ban a Fibisz elnökeként azt mondta, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait megoldani; ezt Balázs Attila tanú állította csütörtökön a Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per tárgyalásán.

MTI

 Balázs Attila 2003-ban lett a Fibisz Tolna megyei elnöke, és többször jelezte a szervezet akkori országos elnökének, Ujhelyi Istvánnak, hogy nincs pénz rendezvények szervezésére. Ujhelyi István - aki most az MSZP alelnöke - négyszemközt azt mondta neki, hogy civil szervezeteket kell létrehozni, és azok pályázatokon nyert pénzei segítségével kell a Fibisz finanszírozási gondjait megoldani - erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását a tárgyaláson a tanú.
 
A finanszírozás bevett gyakorlata a Fibiszen belül

Úgy fogalmazott: "Ujhelyi István volt az, aki a probléma felvetése után arra hívta fel a figyelmemet, hogy társadalmi szervezeteket, pontosabban egyesületeket kell létrehozni, vagy együttműködni velük abból a célból, hogy a költségvetési szervek irányába benyújtott pályázataik révén nyert összegeiket lehessen a Fibisz megyei szervezeteinek programjaira felhasználni".
 
Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a tanú nyomozati szakban tett vallomását. Balázs Attila vallomásában kiemelte: "Ujhelyi azt is elmondta, hogy a finanszírozásnak ez (...)  bevett gyakorlata a Fibiszen belül, gyakorlatilag arra akart rábeszélni, hogy a Tolna megyei szervezet pénzügyi gondjait ilyen módon oldjam meg".
 
A tanú - vallomása szerint - ezt a megoldást törvénytelennek tartotta, ezért nem próbált ezen a módon pénzt szerezni a megyei szervezet finanszírozásához.  A tanú beszámolt arról: a következő országos gyűlésen "Ujhelyi István, nem minden indulattól mentesen felhívta arra a figyelmemet, hogy Tolna megyében már működik egy olyan egyesület, amelyet éppen azért működtetnek, hogy pályázati pénzhez jusson a Fibisz".
 
Ez az Y-Generáció Egyesület volt, amelyen keresztül a pénzügyi problémákat meg kellett volna oldani, de Balázs Attila - mint mondta - erre nem volt hajlandó és ezt négyszemközt közölte Ujhelyivel.  A beszélgetés után a tanú azt tapasztalta, hogy "megfagyott körülötte a levegő, nem szeretett személy lett a Fibiszen belül".

Egyesületi számláról érkező támogatói pénzek

Balázs Attila elmondta: a Tolna megyei Fibisz szervezésében gyorsulási versenyeket rendeztek, más programokat anyagiak hiányában nem tudtak megvalósítani. Ezeken a rendezvényeken 3-5 ezer néző, közöttük nagyszámú fiatal vett részt. A gyorsulási verseny megrendezéséhez Ujhelyi Istvántól kért támogatást a Tolna megyei elnök, aki közölte, hogy erre nincs pénz, de forduljon Zuschlag Jánoshoz, aki akkor a Fibisz alelnöke volt.

Vallomása szerint úgy értelmezte, hogy Zuschlag magánszemélyként ad pénzt a versenyhez, amelyet Fibisz- rendezvényként hirdettek meg. Zuschlag János két alkalommal adott 50 ezer forintot és a 2003-as őszi rendezvényen, az akkor még országgyűlési képviselő adta át a díjakat is.

  "Zuschlag János mondta nekem, hogy Őri Andrást (negyedrendű vádlott) hívjam fel, aki a bankszámlámra átutalta a pénzt" - mondta a tanú.  Balázs Attila - mint közölte - utólag szembesült azzal, hogy ezek a pénzek egyesületi bankszámlákról érkeztek.
 
Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú megerősítette a nyomozati szakban tett vallomását, amelyet a bíró felolvasott. A bizonyítási eljárás tervezete szerint Ujhelyi István tanúkihallgatása június 23-án lesz.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.


 Vallott a halott "könyvelő" felesége

 A nyomozati eljárásban Zuschlag János a 2004-ben elhunyt Kisbaranyi László vállalkozóra akarta terelni a gyanút, mint aki az egyesületek könyvelését végezte; a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per csütörtöki tárgyalási napján az elhunyt özvegye elmondta, hogy férje a könyveléshez nem értett.

Férjének nem volt köze a politikához, ő pedig az ügyről akkor szerzett tudomást, amikor az ügyész házkutatást tartott náluk - vallotta a kecskeméti tárgyaláson a tanúként beidézett özvegy. A nyomozati szakban tett vallomása szerint megdöbbent, amikor megtudta, milyen terhelő vallomásokat tettek férjére. "A vallomások szerint férjem állt az egész ügy hátterében, ami nem felel meg a valóságnak, mert nem volt számítógépe, könyveléshez egyáltalán nem értett" - fogalmazott a tanú.
 
Az özvegy a tárgyaláson elmondta: az ügyészségi házkutatás előtt megkereste egy férfi - a nyomozati szakban felismerte, hogy Katus Ferenc -, aki különböző dokumentumokat akart tőle kérni egy állítólagos adóbevalláshoz, de ő ezekről nem tudott.

 "Azt kérte Katus Ferenc, hogy adjak át valamilyen számlákat, de a kérést nem tudtam teljesíteni, hiszen férjemnek nem volt semmilyen üzlete" - mondta a tanú. Katus Ferenc harmadrendű vádlott kitartott korábbi vallomása mellett, amely szerint Kisbaranyi László végezte a civil szervezetek könyvelését.

Lados István másodrendű vádlott korábban elmondta: Zuschlag János adott neki egy fotót az elhunyt Kisbaranyi Lászlóról, és arra kérte, hogy valljon rá.  A hetedrendű vádlott, Kullai Tamás kihallgatásakor is elhangzott Kisbaranyi neve. Zuschlag János azt mondta Kullainak, ha kihallgatják az ügyben, mondja azt: Kisbaranyi László kérte meg az egyesületek vezetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!