Belföld

2009.07.27. 16:02

A nagy melléduma a robbantásos videóról: nem tudni, hol készült a felvétel

Budapest - A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányfőtől elvárható, hogy "megszabaduljon" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, aki "most már nagyon terhes a kormánynak". A kormányszóvivő tájékoztatása szerint Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen a tárcavezető iránt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes szóvivője azt közölte: a szakértő nem tudta megmondani, mikor és hol készült a vita alapját képező felvétel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársa  bemutatja a robbantást tartalmazó felvételt. A szakértő nem tudta megmondani, mikor és hol készült a robbanást tartalmazó felvétel - mondta Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője arról a felvételről, amelyet átadtak a sajtó számára. MTI Fotó: Kovács Tamás

Balsai István, a legnagyobb ellenzéki párt politikusa hétfői tájékoztatóján azt mondta: a Draskovics Tibor által pénteken nyilvánosságra hozott felvétel - amelyről a tárcavezető azt állította, hogy politikai alapú terrorizmus előkészületeit jeleníti meg - valójában egy Bonyhádon történt korábbi bűncselekmény ügyében készült.
    
"Csak a vak nem látja, hogy két azonos felvételről van szó" - jelentette ki Balsai István, akinek sajtótájékoztatóján egy televízió képernyőjén ezt bizonyítandó, egymás mellé raktak két képrészletet.    A fideszes politikus az ügyről szólva úgy vélekedett, hogy minden eddiginél súlyosabb hazugság; Draskovics Tibor viselkedését pedig úgy jellemezte: "mindig van lejjebb".
    
Balsai István idézte az MTI két évvel ezelőtti tudósítását egy Tolna megyei rendőrségi sajtótájékoztatóról, ahol azt közölték, hogy átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában lévő krátert. A fiatalok felfüggesztett szabadságvesztést kaptak tettükért.
    
Szollár Domokos kormányszóvivő szerint az ügyben szét kell választani az "ocsút a búzától", a lényegest a lényegtelentől. Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt, amikor a nyomozó hatóság lebuktatott egy terrorszervezetet, jelenleg kilencen vannak előzetes letartóztatásban. Példátlan a bűnszövetkezet és annak lebuktatása is - hívta fel a figyelmet a szóvivő.
    
Ez a lényeges kérdés - állapította meg Szollár Domokos arra válaszolva, hogy a nyomozással kapcsolatos információkat illetően a Nemzeti Nyomozó Irodához vagy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz kell-e fordulni.
    
A felvételeket hétfőn kora délután bemutatták az NNI Aradi utcai épületében, hogy az üggyel foglalkozó újságírók és országgyűlési képviselők meggyőződhessenek annak hitelességéről. Az eseményen sem a szakminiszter, sem a Fidesz képviselői nem vettek részt; Draskovics Tibor - szóvivője közlése szerint - azért, mert szemernyi kétsége sincs afelől, hogy a felvétel - mint ahogyan azt a rendőrség is állítja - az egyik gyanúsított gépéről származik.
    
Korábban Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel: országgyűlési képviselői csak akkor mennek el, ha az eseményen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is részt vesz.
    
"Tapasztalatból tudom, hogy a politikai terrorizmus valós veszély" - mondta Ecsődi László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
    
Balsai Istvánék nem tartják veszélynek a politikai terrorizmust, azt bagatellizálni akarják - közölte a kormánypárti politikus, akinek házát fel akarta robbantani a magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet. Ecsődi László szerint megdöbbentő, hogy fideszes képviselőtársai politikai haszonszerzésből bagatellizálni próbálják a történteket, és összejátszanak a szélsőjobboldallal.
    
Ecsődi László azt mondta, arra kéri "a józan fideszes képviselőket", hogy állítsák meg két társukat, Balsai Istvánt és Szijjártó Pétert "az ámokfutásban". Hozzátette: a két képviselőtől azt kéri, hogy kérjenek bocsánatot azoktól a családoktól, amelyeket ilyen atrocitás ért.
    
Először április 8-án fogtak el a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartozó négy férfit, mindegyiküket robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják, egyiküket ezen túl azzal is, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési  képviselő ingatlanját akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. 
    
A 2002-es "hídfoglalásról" elhíresült Budaházy Györgyöt június 17-én vették őrizetbe. A gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni  lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. 
    
Július 14-én újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény  miatt az ügyészség, ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

hvg.hu: az egyik állítólagos bonyhádi robbantó szerint ők készítették a felvételt

 A két évvel ezelőtti bonyhádi robbantás képeit mutatta be a sajtónak a rendészeti miniszter - állítja egy, a hvg.hu-n hétfőn megjelent cikk szerint a magát a csoport egyik tagjának mondó fórumbejegyző.

 "Azt nem tudom ki és hogyan szerezte meg a felvételeket és a képeket, de megszerezte" - írja a  magát PyroMasternek nevező bejegyző az állítólag általuk készített felvételekről, majd így folytatja: "Az sem világos, hogy pontosan mi történt. A felvételek tényleg eljutottak az egyik tag számítógépére és ott találták a nyomozók. Vagy szándékosan használták fel a felvételeket" - idézi az egyik internetes oldalon PyroMaster néven bejelentkező kommentárírót a hvg.hu.
    
A bejegyző megjegyzi: "egyik robbantó tag sem olyan hülye, hogy kiszivárogtassa, senki nem akarja maga alatt vágni a fát", és azt valószínűsíti, hogy az ügyük két évvel ezelőtti kipattanását megelőzően egymás között körbeküldött felvételhez jutott hozzá valaki.


Balsai szombati kérdése: Draskovics bizonyítékot hamisított a Magyarok Nyilai ügyében?

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy tovább riogasson a szélsőjobbodali veszéllyel - vetette fel Balsai István fideszes országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton.

Az ellenzéki honatya szerint felmerül a gyanú, hogy Draskovics Tibor pénteki sajtótájékoztatóján "bizonyítékot hamisított annak érdekében, hogy továbbra is látványosan és zavartalanul riogathasson szélsőjobboldali veszéllyel".
    
A miniszter bemutatott egy videót, amelyen szerinte az látható, ahogy a "Magyarok Nyilai" "próbarobbantást" hajtanak végre. A robbanás helyszíne azonban kísértetiesen hasonlít egy több évvel ezelőtti robbantáséra, ahol – a rendőrség akkori közlése szerint – "átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantottak" - tudatta Balsai István.
    
A Fidesz felszólítja Draskovics Tibort: haladéktalanul tisztázza az ügyet, és adjon magyarázatot a történtekre. "Ha ezt nem teszi meg, abból egyetlen dolog következik: Draskovics Tibor lebuktatta saját magát, és ezzel együtt lebuktatta, végleg nevetségessé tette a szocialisták terrorveszéllyel riogató folyamatos hisztériakeltését is" - tartalmazza a fideszes honatya közleménye.
    
A pénteki sajtótájékoztatón a sajtó rendelkezésére bocsátott filmfelvétel tartalmát ismertetve Draskovics Tibor azt mondta: a DVD-n az látható, hogy a politikusok házainál felrobbantani tervezett robbanószerkezetet működésbe hozzák, hogy így érzékeltessék annak erejét. 
 

Draskovics pénteki sajtótájékoztatója

Többlettámogatásról döntött a kormány a terrorizmus elleni harc fokozása érdekében - ezt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter jelentette be pénteken Budapesten, miután dicséretben és jutalomban részesített Petőfi Attilával, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőjével együtt tíz rendőrt, akik kiemelkedő munkát végeztek a Magyarok Nyilai szervezet felderítésében.

A miniszter az összeg nagyságáról nem beszélt. Úgy fogalmazott: több figyelemre, pénzre és energiára van szükség ahhoz, hogy az ország felkészült legyen "az ilyen elvetemült támadásokkal szemben is".  Közölte, hogy a kormány a napokban úgy döntött, nemcsak több figyelem, de több pénz is lesz, amellyel kielégítik az NNI technikai és emberi erőforrásigényeit. 

Draskovics Tibor a 24 című amerikai televíziós sorozatra utalva azt mondta, az emberek látják, amint Jack Bauer rohangál, közben műholdról irányítják a folyamatokat és az emberek "három kézzel lőnek". Mint hozzátette, a magyar rendőrök nem joystickkal vezérlik a bevetéseiket, mégis életüket és testi épségüket kockáztatva megtesznek mindent azért, hogy az emberek továbbra is csak a televízióból ismerjék a terrorizmust. 

Draskovics Tibor úgy fogalmazott: a magyar demokrácia veszélyben van, ha ezt a választóvonalat nem tartja mindenki nagyon szigorúan tiszteletben. 
    
"Vannak magukat demokratikusnak nevező politikusok, parlamentbe törekvő pártok képviselői, akik egy asztalnál ülnek azokkal, terveket egyeztetnek és nyilatkozatokat írnak alá azokkal, akik túl vannak ezen a választóvonalon, akik a gyanú szerint részesei voltak annak a bombának, aminek hála istennek csak a tesztjét láthatják a videón" - mondta a miniszter az ünnepségen a sajtó rendelkezésére bocsátott filmfelvételre utalva. Ennek tartalmát ismertetve azt mondta: a DVD-n az látható, hogy a politikusok házainál felrobbantani tervezett robbanószerkezetet működésbe hozzák, hogy így érzékeltessék annak erejét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!