Belföld

2009.07.31. 15:59

Balla Irma-gyilkosság - A tettes beismerő vallomást tett

Debrecen - Beismerte Balla Irma meggyilkolását D. Lajos debreceni lakos, aki a gyilkosságot megelőzően segédmunkásként dolgozott az asszony háza melletti építkezésen - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Jónáné Pocsai Edit tájékoztatása szerint ügyész és rendőr együtt hallgatta ki D. Lajost, aki beismerte: ő ölte meg Balla Irmát.

A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, a lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Holttestét fia találta meg, ő értesítette a rendőrséget. Egy évvel később a rendőrség a fiút, S. Sándort gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével, s előbb őrizetbe vették, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartották. Jelenleg szabadlábon védekezik.

A Balla-gyilkosság ügyét tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróság korábban tanúként hallgatta meg D. Lajost, mert egy másik ügyben vádlottként tett vallomása során három ízben is utalt Balla Irma meggyilkolására.

A férfi meghallgatásakor részletes leírást adott az önkormányzati képviselő lakásáról, a berendezésről, ezt - mint mondta - talicskázás közben az ablakon át látta. Csakhogy a helyszíni bizonyítási eljárás során kiderült: az ablak annyira tükröződik, hogy azon át semmit nem lehet látni, a férfi által leírt néhány berendezési tárgy pedig nem is látható az ablakon keresztül.

D. Lajos pontos leírást adott Balla Irma mobiltelefonjának színéről, típusáról is; a készüléket azon az útvonalon találták meg, amelyen a férfi gyalogosan hazajárt az építkezés helyszínéről. 

Mindezek alapján Magyar György, a gyilkossággal vádolt S. Sándor védője indítványozta a büntetőeljárás felfüggesztését, pótnyomozás vagy új nyomozás elrendelését. Az indítványt a megyei bíróság, majd fellebbezés után a Debreceni Ítélőtábla is elutasította.

A hatóságoknak ellenőrizniük kell D. Lajos beismerő vallomásának valóságtartalmát - reagált Magyar György az ügyészi megerősítésre az MTI-nek pénteken.

Balla Irma gyilkossággal vádolt fiának védője szerint a rendőrség és az ügyészség akkor jár el helyesen, ha kiviszi a helyszínre D. Lajost, s ő megmutatja, mit csinált, hogyan bánt el Balla Irmával, s megmutatja azt is, hol ásta el az asszony mobiltelefonját. 

Ha ez megtörténik, ő lehet a gyilkosság elkövetője. Ezt ellenőrizni kötelessége ahatóságoknak - közölte Magyar György, hozzátéve: azután dönthet a bíróság védence felmentéséről, illetve ejtheti a vádat az ügyészség.

Kitért arra, hogy amennyiben S. Sándort bűncselekmény hiányában felmentik, nagyon jelentős kártalanítást fognak kérni a fogva tartásért és nagyon jelentős összegű kártérítést, mert a férfit anyagyilkosnak kiáltották ki, ezzel meggyalázták őt és a családját is. Az ügyvéd ugyanakkor megjegyezte: ez még idő előtti felvetés, előbb az kell, hogy bűncselekmény hiányában felmentsék S. Sándort.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!