Belföld

2009.07.08. 21:23

Bújtatott privatizáció vagy fejlesztés: tíz állami kastélyra vetett szemet egy francia csoport

Budapest - Médiaértesülések szerint egy francia befektető társaság szeretne megszerezni több állami tulajdonú kastélyt; a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában tíz épületegyüttes használati jogának megvásárlási szándékáról írt, a TV2 Tények című szerda esti hírműsorában hat-nyolc kastélyról beszéltek, megemlítve, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) júniusban összesen tíz esetében kérte a felszabadítást.

MTI

Egy francia befektető társaság szeretné megszerezni tíz állami tulajdonú kastély vagyonkezelői jogát, és így az épületek magánhasznosításának jogát - írta a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában. Mint olvasható, a lap  birtokába került a Compagnie des Chateaux d1Europe Centrale (CCEC) nevű francia befektető társaság fejlesztési dokumentuma, "melynek ütemtervéhez igazodva a kormányzat hozzájárulna tíz állami tulajdonú kastély vagyonkezelő jogának megváltoztatásához, vagyis az épületek magánhasznosításához".
    
A lap azt ígérte: csütörtöki írásából kiderül, hogy "a mintegy negyven közép-európai kastélyépület szállodaláncba fűzésén ügyködő CCEC a modern fényűzés szabályai szerint alakítaná át a kastélyokat, melyhez jórészt európai uniós forrásokat hívna le. Vagyis a franciák nem (kizárólag) magán-, hanem Magyarországnak szánt közösségi pénzeket használnának fel a projektjükhöz".
    
A lap szerint összefonódások vannak az ügyben: mint írják, a CCEC projektcsapatának egyik magyar tagja "az a Gölöncsér József, aki a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok idején a kastélybiznisszel foglalkozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) jogelődjénél, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nél vállalt igazgatósági tagságot". Hozzátették: Gölöncsér Józsefet 2008 októberében - a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium külgazdasági referenseként - ki is tüntetette Bajnai Gordon, a tárca korabeli irányítója.
    
"Noha a sajtóban többnyire Tátrai Miklóst, az MNV vezérigazgatóját nevezik a műemlék-kiszervezés motorjának, a CCEC 2008 decemberében Veres János akkori pénzügyminisztert kereste meg ajánlatával" - írta a lap. 
    
A Heti Válasz úgy tudja, "a franciák idén márciusban már 6-8 épületegyüttes megszerzésében (és kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánításában) reménykedtek, köszönhetően annak, hogy - mint egy feljegyzésben írták - +kiváló kapcsolatot alakítottunk ki Kovácsné Egedi Évával+."
    
A lap emlékeztet rá: Kovácsné Egedi Éva a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodási főosztályvezetője, akit a Népszabadság Tátrai Miklós lehetséges utódjaként emleget a vagyonkezelő élén.
    
A TV2 Tények című hírműsora arról számolt be, hogy a francia cég hat-nyolc kastély használati jogát akarja megvenni. A minisztérium csak egyet ismer el hivatalosan, a vagyonkezelő mégis tíz kastély felszabadítását kérte, igaz, nyílt pályázattal - hangzott el. Mint elmondták, egy a Tények birtokába került e-mail szerint azonban a Pénzügyminisztérium ehhez nem ragaszkodott.
    
A füzérradványi Károlyi-kastély lenne az első abból a hat-nyolc épületegyüttesből álló szállodaláncból, amelyet a francia cég építeni akar. A vállalat képviselője - mint elhangzott - 2008 decemberében találkozott Veres János akkor pénzügyminiszterrel, és a füzérradványi kastély használatba vételét vetették fel.
   
A Tények szerint a részletekről a vagyongazdálkodási főosztályvezetővel tárgyaltak, és egy három hónappal későbbi levélben azt írták: "kiváló kapcsolatot alakítottak ki vele (...) de erőfeszítései ellenére nem valószínű, hogy a szerződést tető alá lehetne hozni a megjelölt és a franciák által is óhajtott március végi vagy április elejei határidőre".
   
Az elmúlt egy-másfél évtizedben több száz millió forintot fordított az állam a füzérradványi Károlyi-kastély állagának óvására, felújítására, a Zemplén egyik gyöngyszemének tartott műemlék kiemelkedő idegenforgalmi látványossága, amire a jövőben még inkább támaszkodni lehetne a térségnek - mondta el az MTI-nek Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.
    
A képviselő tájékoztatása szerint gróf nagykárolyi Károlyi László, a kastély egykori tulajdonosának leszármazottja korábban azt közölte: egy francia befektetői csoport 35 millió eurót invesztálna a kastély fejlesztésébe, hogy az többcsillagos szállodává váljék.
    
"A gróf úrnak ez a szándéka rendkívül tiszteletre méltó, hogy az ősi kastély kálváriája lezáruljon és végre újuljon meg." Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a befektetőnek valóban van-e erre pénze - tette hozzá a képviselő. Mert ha a hírek szerint külföldi vállalkozó nem saját tőkéjét teszi bele a fejlesztésbe, hanem uniós és egyéb hazai pályázati forrásokra alapozva akarja azt megvalósítani, akkor ezt a térség más gazdasági szereplői vagy állami cég is meg tudná tenni.  
    
Hörcsik Richárd elmondta: természetesen "történnie kell valaminek a kastéllyal", mert az épület felújított állapotban emelhetné igazán a térség turisztikai attrakcióját, különösen annak ismeretében, hogy a közeli Kassa 2013-ban Európai kulturális fővárosa lesz, tehát ezzel Zemplén, Abaúj idegenforgalmi vonzereje növekedhetne.
   
"A kastély bújtatott privatizációját egyáltalán nem, viszont hosszú távú bérletét megfelelő garanciák alapján támogatni tudnám - szögezte le Hörcsik Richárd, megjegyezve: amennyiben a kastély hasznosítása munkahelyeket teremtene a térségben, és növelné az idegenforgalmi vonzerőt, abban az esetben természetesen maga is lobbizna érte. Ám azt, hogy egy befektetőcsoport úgy fejlesszen itt, - mint a közeli László-tanyai vadászkastély esetében történt, hogy annak hasznát sem a térségben élők, sem pedig turizmusa ne élvezhesse, elutasítja - tette hozzá a képviselő.



A füzérradványi kastély jelenleg állandó, illetve ideiglenes kulturális rendezvényeknek, művészeti fesztiváloknak ad otthont, évente csaknem 250 ezren keresik fel, rekonstrukciója folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!