Belföld

2009.07.10. 12:41

Fodor Gábor ősszel lemond parlamenti mandátumáról

Budapest - Fodor Gábor az őszi ülésszak kezdetétől lemond képviselői mandátumáról - közölte a politikus az SZDSZ elnökeként tartott utolsó sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Döntését indokolva közölte: nem kíván egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, és olyan helyzetbe hozni, ahol az SZDSZ a "teljes reménytelenség útjára tévedhet".

Emlékeztetett arra, hogy egy évvel korábban, amikor elnökké választották, egy rendkívül nehéz helyzetben lévő pártot vett át, és az volt a meggyőződése, hogy tennie kell egy kísérletet arra, hogy a támogatottságot növeljék, miközben még inkább érvényre juttatják a liberális értékrendet.

Akkor az volt a célja, hogy kirántsa az SZDSZ-t abból a helyzetből, hogy egy öt százalék körüli párt. Ezért kezdte el azt a programot, amelynek során először párbeszédet akart mindenkivel folytatni, emellett pedig programot kért a kisebbségi kormánytól, azzal a céllal, hogy ha az nem elfogadható, akkor támogatni kell a szakértői kormány megalakítását, majd pedig az előre hozott választás megtartását. 

Utalt arra, hogy erről a programjáról komoly vita alakult ki az SZDSZ-ben, és amikor fizetett hirdetésekben, deklarációban támadták, akkor ő program végigvitelével szemben a pártegység megőrzése mellett döntött.

Fodor Gábor arra is kitért, június 7-e óta azt látja, hogy az SZDSZ nem tanult abból, ami a választásokon történt. Mint mondta, azt várta, hogy kialakul egy belső összefogás, kiállnak a párt egykori vezetői és a saját felelősségüket elismerve hajlandóak odaállni egy program mellé, miközben világossá teszik, hogy mindent meg kell tenni a párt megmentéséért. Ezt azonban nem látja - jegyezte meg.

A leköszönő pártvezér kijelentette, minden tisztelete a szabad demokraták három elnökjelöltjéé, és a lemondásról szóló döntést azért hozta meg, hogy a következő elnöknek meglegyen a lehetősége, hogy ő döntsön a megüresedő mandátumról. "Ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenbe én kerültem, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti azt a politikát, amit én elnökként szerettem volna végigvinni" - mondta Fodor Gábor, kitérve arra is, hogy éppen ezért ajánlja fel az új elnöknek azt a lehetőséget, hogy egy, a saját politikáját támogató képviselőt delegálhasson a párt országgyűlési frakciójába. Azt is világossá tette, éppen azért akarta az elnökválasztás előtt bejelenteni döntését, hogy az független legyen az új elnök személyétől.

Kitért arra is, hogy felháborodva nézi azt a folyamatot, amely az elmúlt hetekben kibontakozott a párton belül. Fodor Gábor szerint Kóka János "frakcióvezető és köre" próbálja mindenféle obstrukciókkal megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanácsa és a küldöttgyűlés határozatképes legyen. 

A volt pártelnök azt mondta, hogy ezt a leghatározottabban visszautasítja, és arra kér minden "becsületes tagot", hogy legyenek jelen a küldöttgyűlésen és szavazzanak. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy többen is azon törik párton belül a fejüket, hogyan lehet ellehetetleníteni a vasárnapi küldöttgyűlést.

Közölte, hogy egy tarthatatlan jogi csűrés-csavarás indult el, miközben az SZDSZ jogászai szerint szabályszerűen és jogszerűen hívták össze a küldöttgyűlést, és ezt a döntést hozta meg a párt ügyvivő testülete is. "Az SZDSZ nem juthat a kisgazdapárt sorsára" - jelentette ki Fodor Gábor, aki azt is megjegyezte, hogy az új elnöknek minden támogatást szeretne megadni, és ha az igényt tart arra, akkor felajánlja neki a tapasztalatait.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a jelöltek személyével kapcsolatban nem akar állást foglalni. Hozzátette, volt egy olyan rossz hagyomány a párton belül, hogy a regnáló elnökök közölték, kit támogatnak. Véleménye szerint ez nem túl szerencsés gyakorlat, ezért ő úgy gondolja, csak az a fontos, hogy a küldöttgyűlés határozatképes legyen és elnököt válasszon.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, nem kíván felelősöket keresni, de úgy fogalmazott, ő mindent megtett azért, hogy az SZDSZ sikeres legyen, és nincs szégyenkeznivalója az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy más politikai formációban kíván-e politizálni, azt mondta, nagyon sok energia van benne, hogy továbbra is képviselje azt az értékrendet, amelyet a politikában már húsz éve képvisel. Mint hozzátette, nem tudja, hogy lesz-e erre módja, mert jelenleg semmilyen terve nincs, de sok benne a tettvágy, és ezentúl is szolgálni kívánja a magyar demokráciát.

Arról szólva, hogy az új elnöknek milyen ráhatása lesz a frakcióra, azt mondta, reméli, hogy az ezzel kapcsolatos felismerés sokakban meg fog születni, és lesz bátorságuk, hogy erről merjenek beszélni, és merjenek cselekedni is.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ-ben van-e elég erő arra, hogy "megfékezzék" Kóka János frakcióvezetőt és az őt támogatókat, azt mondta: kell, hogy elég erő legyen, mert az SZDSZ tartozik ezzel a múltjának.

Kóka: jobb lett volna, ha Fodor tavaly szeptemberben mond le

Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le - reagált Kóka János a volt pártelnök búcsúzó sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MTI-nek.

Az SZDSZ frakcióvezetője pénteken úgy fogalmazott, hogy ha ez így történt volna, akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. "Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba" - jelentette ki Kóka János.

Fodor Gábor neki címzett kijelentéseire az MTI-nek úgy reagált, hogy szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ.

Az MTI kérdésére határozottan kijelentette, hogy maga viszont nem mond le a frakcióvezetői posztról, amíg az országgyűlési képviselőcsoport többsége támogatja, illetve amíg van esély a sikeres válságkezelésre és az adócsökkentésre.

Hozzátette, három hónappal ezelőtt az SZDSZ összes vezető testülete úgy döntött, hogy támogatják a válságkezelést. Emlékeztetett arra, hogy ezt támogatta a pártelnök, az országos tanács, az ügyvivő testület és a frakcióból 15 képviselő, köztük ő maga is. Szavai szerint azóta az ország elkerülte az államcsődöt, az euró ára 40 forinttal csökkent, és törvénybe foglaltak egy lényegében egykulcsos adórendszert. 

Leszögezte: nincs oka arra, hogy megváltoztassa a döntését, vagyis amíg a kormány és a frakció kitart a válságkezelés mellett, addig ő is ott marad a posztján.

Az országgyűlési képviselőcsoport munkáját úgy értékelte, hogy régóta a frakció a párt egyetlen működő testülete, amely keményen dolgozik és törvényjavaslatai vannak. Véleménye szerint a frakció most végre eredményeket is produkál. Kijelentette, hogy az elmúlt három hónapban a frakció többet valósított meg az SZDSZ programjából, mint előtte a koalícióban. A parlamenti statisztikák szerint az SZDSZ-frakció jegyzi a törvényjavaslatok 20 százalékát, illetve a határozati javaslatok harmadát. "Ehhez persze nem elég beszélni, dolgozni is kell" - mondta Kóka János.

A párt helyzetére, illetve a következő parlamenti választásokra vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy esély mindig van, igaz, ez napról napra csökken. Véleménye szerint nem segített az elmúlt hetekben tapasztalható káosz, az, hogy "elindult a harc a koncért", illetve az sem, hogy a küldöttgyűlés előkészítését jogi nonszenszek sorozata kíséri. Hozzátette, nem segít az sem, hogy felnőtt emberek elfelejtik, hogy három hónappal ezelőtt mit ígértek. Magyarázatként közölte, hogy a Bajnai-kormány válságkezelő lépéseinek támogatására és az adócsökkentésre gondol.

Leszögezte: egy politikus nem attól politikus, hogy hetente változtatja a véleményét, hanem attól, hogy tudja, miben hisz, és képes amellett kitartani, képes aszerint cselekedni.

A vasárnapra tervezett küldöttgyűlésről azt mondta, hogy "egy elnökválasztási csalást már szerveztek az SZDSZ-ben, így roggyant meg a párt". Véleménye szerint Fodor Gábornak úgy kellett volna lemondania, hogy átgondolt, világos menetrenddel történhessen meg a tisztújítás. 

Kóka János azt mondta, most viszont a legfontosabb kérdésre kell összpontosítaniuk a figyelmüket: arra, hogy vajon az SZDSZ súlyosan beteg-e, vagy már meghalt. Kijelentette: ha beteg a párt, akkor jó gyógyszerre van szükség. Ha pedig meghalt, akkor méltósággal kell eltemetni, számba véve az eredményeket, megfogalmazva a végakaratot, és megköszönve a választók évtizedes támogatását.

Fodor Gábor pénteken jelentette be, hogy az őszi ülésszak kezdetétől lemond a parlamenti mandátumáról. Döntését indokolva közölte: nem kíván egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, és olyan helyzetbe hozni, ahol az SZDSZ a "teljes reménytelenség útjára tévedhet".

Fodor Gábor arra is kitért, június 7-e óta azt látja, hogy az SZDSZ nem tanult abból, ami a választásokon történt. Mint mondta, azt várta, hogy kialakul egy belső összefogás, kiállnak a párt egykori vezetői és a saját felelősségüket elismerve hajlandóak odaállni egy program mellé, miközben világossá teszik, hogy mindent meg kell tenni a párt megmentéséért. Ezt azonban nem látja - jegyezte meg.

A politikus azt is kijelentette, hogy  a lemondásról szóló döntést azért hozta meg, hogy a következő elnöknek meglegyen a lehetősége, hogy ő döntsön a megüresedő mandátumról. "Ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenbe én kerültem, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti azt a politikát, amit én elnökként szerettem volna végigvinni" - mondta.

Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti választásokat követően jelentette be, hogy felajánlja lemondását. Egy héttel később a párt országos tanácsának ülésén lemondott.

Az országos tanács előbb július 4-re, majd később, miután a döntést többen támadták, július 12-ére hívta össze a tisztújító küldöttgyűlést.

A héten több szabad demokrata politikus és a párt jószolgálati és etikai bizottsága is arra az álláspontra jutott, hogy szabálytalanul hívták össze a küldöttgyűlést, és megsértették a párt alapszabályát, amikor nem választottak új küldötteket.

A pártelnöki posztért három szabad demokrata politikus: Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd indul.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!