Belföld

2009.07.01. 11:49

Fuzárium-toxin: megsemmisíti a szennyezett alapanyagból készült termékeit a Cerbona

Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja fuzárium toxinnal szennyezett, durum alapanyagból készült termékeit a székesfehérvári Cerbona Zrt. - közölte az MTI érdeklődésére a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatója szerdán.

MTI

A cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal szennyezett alapanyagból - hangsúlyozta Rózsa János. 
    
Mint elmondta, az élelmiszerbiztonsági határértéket meghaladó don (dezoxinivalenol) szennyeződést a Cerbona minőségellenőrzési laboratóriuma mutatta ki. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumaiban végeztek el. 
    
A vizsgálat eredménye szerint a főzés során a megengedett határérték alá csökkent a szennyeződés, a don toxin ugyanis vízoldékony. 
    
A Cerbona a vizsgálati eredmény ismeretében intézkedett az érintett termékek visszahívásáról. A száraztésztából mintegy 130 tonna került ki az üzletekbe, s a becslések szerint körülbelül 50 tonnát már megvásároltak. A cég saját készáruraktárában pedig mintegy 100 tonnát zárolt. 
    
A vállalat leállította a Diamant Kft. szállításait, s kártérítési igényét is bejelentette. Az okozott kár mértéke elérheti a 100 millió forintot is - mondta Rózsa János. 
    
Az élelmiszerlánchoz tartozó cégek közötti szerződésnek egyébként része, hogy  minden vállalkozás maga veti vizsgálat alá az általa értékesített, szállított terméket. A durumtészta alapanyag vizsgálata tehát a Diamant feladata és kötelessége lett volna- mondta el a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!