Belföld

2009.07.11. 20:48

Orbán: politikai adócsalók gyülekezete a kormány - Választmányi ülést tartott a Fidesz

Budapest - A Fidesz elnöke közölte, ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja; Orbán Viktor pártja szombati tisztújító választmányi ülésén "politikai adócsalók gyülekezetének" nevezte a jelenlegi kormányt, MSZP-s választási kasszának minősítve a kabinet által kezdeményezett szolidaritási alapot. Az MSZP szóvivője szerint pedig Orbán Viktor önmagából és "milliárdos bandájának" módszereiből indul ki, amikor a kríziskezelő alapot pártkasszának nézi.

MTI


Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Kövér László, a párt országos választmányának jelenlegi elnöke beszélget az országos választmány budapesti tisztújító ülésén, a Polgárok Házában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Fidesz választmányának ülésén, amelyen újraválasztották a testületet 2002 óta vezető Kövér Lászlót, Orbán Viktor pártelnök közölte, a kétpólusú helyett centrális politikai rendszer látszik kiépülni Magyarországon, amelynek lényege szerinte az, hogy egy kormányképes erő létezik a színpadon. Kijelentette: ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja.
     
Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy szombati sajtótájékoztatón úgy reagált Orbán Viktor szavaira: a Jobbik sem köt koalíciót. Azt mondta: "megnyugtató Orbán Viktor kijelentése, ugyanis, ha megnyerjük a választásokat, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem kötünk koalíciót".
    
Orbán Viktor a választmányi ülésen arról is beszélt, hogy véleménye szerint aki "a szocialisták által kitalált" szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. 
    
A pártelnök kijelentette, a kormánynak semmi sem szent, a hatalmon maradás érdekében politikai adócsalásra is képes. Úgy fogalmazott, a kormány nem más, mint "politikai adócsalók gyülekezete". Orbán Viktor úgy látja, már magával a törvényalkotással adót csal a kormányzat. Bejelentik, hogy adócsökkentés lesz, és a végén - az adócsalás eredményeképpen - a megszülető törvény adóemelést rendel el - fejtette ki.
    
A Fidesznek az a dolga, hogy az emberek számára világossá tegye: "az a tény, hogy ma az ország vezetői politikai adócsalók", nem sarkallhatja arra őket, hogy maguk is "zárójelbe tegyék" a törvényeket - jegyezte meg.
    
A kormányszóvivő a Fidesz elnökének szavaira reagálva kijelentette: gazdasági válság idején szükség van kríziskezelő alapra, annak érdekében, hogy a gazdasági válság ne váljon társadalmi válsággá is. Az MSZP szóvivője szerint pedig Orbán Viktor önmagából és "milliárdos bandájának" módszereiből indul ki, amikor a kríziskezelő alapot pártkasszának nézi. 
    
Szollár Domokos kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy a krízisalap a kormány kezdeményezésére jött létre, de az ügyintézés és a kifizetés helyi szinten, az önkormányzatoknál történik. Emlékeztetett arra, hogy a kríziskezelő alapot június közepén hozta létre a kormány, egymilliárd forintos kezdő összeggel, és a legfrissebb összegzés szerint a krízisalapban jelenleg 5,5 milliárd forint van. Az alap célja, hogy a számlán összegyűlt pénzből egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak azoknak a családoknak, amelyek a válság miatt kerültek nehéz helyzetbe.
    
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint az ellenzéki pártelnök "fékevesztett hatalomvágyában saját módszereit vizionálja a válságkezelő kormány intézkedései mögött". Hozzátette, hogy Orbán Viktor mindenhol a meggazdagodás lehetőségét látja: "családja kőbányái után ezért nézte személyes aranybányájának egész Magyarországot, de tudjuk,Tokaj szőlővesszein is csak neki csepegett a nektár". Az MSZP szóvivője szerint a Fideszt és Orbán Viktort csak a pénz érdekli, ezért a mai napig egyetlen fillért sem ajánlottak fel a legelesettebbek megsegítésére.
    
Schmitt Pál, a Fidesz EP-képviselője a párt választmányi ülésén elhangzott beszédében kijelentette: az európai parlamenti (EP) választás megerősítette a polgári oldalon a szolidaritást, míg a szocialistáknál a bomlás folyamata indult meg.  A fideszes politikus azt mondta, harminc éve, amióta európai parlamenti képviselőket választanak, ilyen példátlan eredményt párt nem ért el, s minden munkabizottságban jelen lehetnek. 
    
Szólt arról is, hogy az Európai Néppárt tíz pontban rögzítette azokat a legfontosabb elképzeléseket, amelyeket hosszú távon képviselni kíván. Előre szeretnének lépni az alapértékek megerősítésében - mondta. Ezek közül kiemelte a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság megerősítését, az emberi és kisebbségi jogok érvényesítését. Szólt továbbá a transzatlanti kapcsolatok, a szomszédságpolitika fontosságáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!