Belföld

2009.07.20. 15:39

Rejtegetett film az 1956-os laktanyai sortűzről - Nyers Rezső a román diktátorral, Ceausescuval tárgyal

Szombathely, Mosonmagyaróvár - Megdöbbentő dokumentumok kerülnek elő a mosonmagyaróvári sortűzről. A vasi megyeszékhely lakóit egy bizarr támadó tartja rémületben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egyre többen feszegetik a Nagy Imre-temetés után az MSZMP, illetve elődje ötvenhatos szerepét. Kiváltképp a száznál is több, jórészt fiatal áldozatokat követelő mosonmagyaróvári sortűz felidézése kelt nemzetközi figyelmet. 

Filmesek, újságírók próbálják felkutatni az egykori tanúkat, de ez nehezen megy. A tárgyi bizonyítékok többségét pedig megsemmisítette a hatalom. Mint ismert, ötvenhat őszén a tiltakozó tömeg a helyi határőr (kékávós) laktanyához vonult, mire a parancsnok, egy bizonyos Dudás, a tömegbe lövetett. 

Százharmincan haltak meg, a forradalom eszkalálódott. Aztán döbbenetes dokumentumok kerültek elő: egy csepregi egyházi személy (kérésére neve sohasem írható le) kapcsolatba lépett a megyei lap két újságírójával, és létrejött a találkozó. A férfi egy nagyfilmes tekercset vett elő: Óváron voltam azokban a napokban, több képet csináltam a tüntetésről és a szónoklatokról... A sortűzről nem. Aztán a temetésről megint, az nagyon megrázó volt. 

Láttam előtte halottakat is. A kórház alagsorában szép fiatal lányok voltak leterítve, mintha csokorban aludnának... A tömeg őrjöngött. A temetésen a hozzátartozók zokogtak, volt, aki csaknem a sírba esett... Pokoli napokat élt ált mindenki. Aztán átadta a filmet, amit évtizedekig a padlásán rejtegetett. 

A negatívról papírképek készültek, amelyeket elsőként a Vas Népe hozott le. Később ugyanezen dokumentumok szerepeltek a Dudás és társai elleni, nyögvenyelős perben és a sortűzről készült háromórás dokumentumfilmben. Amelyből aztán az is kiderült, hogy aki a ravaszt meghúzta, az szombathelyi. Parancsra tettem, mondta a kamerába. 

Nyers Rezső, a négyesfogat tagja a román diktátorral, Ceausescuval tárgyal. A viszony a két ország között pattanásig feszült, mindennaposak a határsértések, rengetegen szöknek át Magyarországra. Mivel a román főkommunista a romániai magyarok túlzott jogairól beszél, Nyers ezt szeretné egy független bizottsággal ellenőriztetni. Mire a Kárpátok Géniusza: Ilyen bizottság felállítására sohasem fog sor kerülni. 

Tízvagonnyi meggyet szállítanak a nyugati államokba Horvátzsidányból, Lukácsházáról. A gyümölcs kelendő. Sósavas támadó tartja rettegésben Szombathely lakóit. A Köztársaság (Fő) téren Tóth Gábort és barátját, Dankovits Tamás ipari tanulókat egy férfi leönti. Azt láttuk, hogy egy nejlonszatyorban babrál és hozzánk lép, valamit elővesz. 

Gábornak az arcába loccsantott, nekem meg a ruhámat érte a sav, mondta el az egyik sértett. Szerencse, hogy Gábor aznap vett napszemüveget, így a szeme nem sérült meg. A fiúknak fogalmuk sem volt arról, hogy miért lettek célpontok. Tombol a nyár, a Tó fürdőben egyetlen hétvégén ötezren, a Termálban pedig háromezren vesznek belépőt. Kullancscsípés miatt két személy kapott kártérítést a körmendi Állami Biztosítótól, mivel a járásban érte őket csípés. Agyhártyagyulladást szenvedtek. 


 
Az előkerült fotók egyike: döbbenetes temetés a sortűz után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!