Belföld

2009.07.24. 21:15

Száznapos a kormány: megszorításokban jól teljesített a kabinet az elemzők szerint

Budapest – Tizenkét érdemi törvény nyújtott be és fogadtatott el az Országgyűléssel a Bajnai-kormány száz napos működése alatt; valamint megörökölt a Gyurcsány-kormánytól több törvénytervezetet: közöttük módosította az idei adótörvényeket, és a szociális tárgyú törvénymódosító csomagot. Az elfogadott jogszabályok közül csak ez utóbbit küldte vissza megfontolásra a palamentnek Sólyom László köztársasági elnök.

MTI

Tucatnyi törvény száz nap alatt

A parlamenti honlapon található adatok szerint tizenkét érdemi törvényt terjesztett elő és fogadtatott el az Országgyűléssel a Bajnai-kormány. Ezek között szerepel például a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelméről szóló törvénycsomag, amelyet nemrégiben hagyott jóvá az Európai Bizottság.
    
A Bajnai-kormány két adócsomagot – a 2009-est és a 2010-est – alkotott: az idei szabályok változtatását már előkészítette a Gyurcsány-kabinet, ezt módosította az Oszkó Péter vezette Pénzügyminisztérium. 
    
A két csomag mellett elkészült még külön törvényben a vagyonadóról szóló jogszabály is, amely az adócsomagból kiemelve rendelkezett a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) megszüntetéséről is. A két elem összevonására azért volt szükség, mert ha a parlament elutasította volna a vagyonadót, nem lett volna fedezet az eho eltörlésére.
    
Sólyom László köztársasági elnök a száz nap alatt csupán egy törvényt, a gyermekek védelméről, illetve a szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az államfő nem értett egyet a gyes jogosultsági idejének csökkentésével, mondván, hogy az anyák munkába való visszatérését nem kikényszeríteni, hanem ösztönözni kell.
    
A parlamenti többség lényegét tekintve változtatások nélkül fogadta el újra a jogszabályt.
    
Bár a törvények előkészítésénél több szocialista politikus is éles kritikát fogalmazott meg, az MSZP-frakcióból nem lépett ki senki. Igaz, több képviselő a frakciódöntéssel szemben szavazott egy-egy ügyben. Ilyen volt Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere aki a 13. havi nyugdíj elvételével nem értett egyet, Laboda Gábor, Üröm polgármestere - Mécs Imrével együtt - pedig a vagyonadóra mondott nemet.
    
A vagyonadó ügye megosztotta az SZDSZ-t is, bár a frakció a támogatás mellett döntött, mégis heten ellene szavaztak, köztük Fodor Gábor akkori pártelnök is.

Eredményesebb, mint a Gyurcsány-kabinet

 A Bajnai-kormány eddigi munkája eredményesebb volt, mint a Gyurcsány-kabineté - mondták az MTI-nek nyilatkozó politikai szakértők. Juhász Attila, a Political Capital politológusa és Böszörményi-Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet elemzője a kormány száz napját értékelte a távirati irodának.

A Gyurcsány-kormánnyal szemben az volt a legfőbb vád, hogy cselekvőképtelen, a Bajnai-kabinetről azonban ilyen kép nem alakult ki, rövid idő alatt sok döntést hozott, amelyeket "könnyen vitt" át a parlamenten - mondta Juhász Attila.
    
Sikeres volt a rövid távú pénzügyi válságkezelés. Politikailag ezekhez a döntésekhez a várakozásokon felül tudta biztosítani a parlamenti többséget a kormányzat. Ez annak is köszönhető, hogy az Országgyűlésben senkinek, még az ellenzéknek sem volt érdeke megakadályozni a válságkezelő lépéseket - fűzte hozzá.
    
A rövid távú válságkezelést úgy tudta megcsinálni a kormány, hogy közép és hosszú távon nem rontotta a magyar gazdaság pozícióit, ellentétben például a 2006-os Gyurcsány-csomaggal. Ugyanakkor az erősen kérdéses, hogy az MSZP politikailag profitálhat-e egyáltalán a kormány működéséből - emelte ki Juhász Attila. 
    
Böszörményi-Nagy Gergely szerint a Bajnai-kormány helyzete azért különleges, mert nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi számít sikernek és kudarcnak az esetében.
   
"Valószínűleg a Gyurcsány-kormánynál minden tekintetben jobban teljesít Bajnai Gordon kormánya, azonban ezzel még önmagában nem találta meg a közös hangot a társadalommal, a népszerűségét nem tudta növelni, sőt elutasítottságát sem tudta jelentősen csökkenteni" - hangsúlyozta az elemző.
    
Társadalmi támogatottságban például nem sikerült meghaladnia a Gyurcsány-kormány támogatottságát ennek a kabinetnek. Gyurcsány Ferenc kormányához képest azonban egy sokkal aktívabb és eredményesebb törvényalkotói munkát végzett eddig. Kommunikációjában is nyíltabb és aktívabb válságkezelés végez az elődjéhez képest - tette hozzá.
   
A kormány az áprilisi programjában 135 konkrét ígéretet fogalmazott meg. A Nézőpont Intézet elemzése szerint ebből eddig 39 százalék valósult meg - mutatott rá.
    
A kabinet az elmúlt száz napban az egyensúlyteremtés területén volt a legeredményesebb, ez főképp a megszorító intézkedéseket jelentette. Ide sorolható a személyi jövedelemadó kedvezményeinek visszavonása, vagy a tizenharmadik havi nyugdíj elvétele. Ezen a területen a tervezett intézkedések több mint hetven százalékát megtették - mondta Böszörményi-Nagy Gergely.
   
A gazdaságélénkítés terén volt a legsikertelenebb a kabinet, itt ígéreteinek kevesebb mint negyedét teljesítette - fűzte hozzá a szakember.
    
Juhász Attila szerint a kormány két leginkább vitatott döntése a vagyonadó bevezetése és a gyed lerövidítése. Ez lehetőséget ad majd a következő kormánynak, hogy ezeknek a döntéseknek a visszavonásával a költségvetést jelentősen meg nem terhelő, de szimbolikusan fontos döntésekkel mutathatja fel, hogy ő más gazdaságpolitikát képvisel, miközben az érdemi döntéseket nem fogja a Fidesz-kormány sem megváltoztatni - tette hozzá.
    
Böszörményi-Nagy Gergely szerint a Bajnai Gordon kormányának valószínűleg az első száz napja volt a legaktívabb. A törvényalkotási tervek szerint ősszel az Országgyűlés elé mindössze kilenc válságkezeléssel foglalkozó jogszabálytervezetet terjesztenek majd be. A következő időszakban tehát kevésbé aktív kormányzás várható, de nem szabad megfeledkezni a költségvetési vitáról, amely kiemelten fontos kérdés - mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!