Belföld

2009.08.06. 17:38

Gépkarabélyok, gránátok, lángszóró: fegyvereket foglaltak le Borsodban

Budapest - Gépkarabélyokat, éles lőszereket, kézigránátokat, páncéltörő gránátot és fegyveralkatrészeket foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; a rendőrségnek jelenleg nincs információja arról, hogy az ügynek köze lenne a romák elleni támadássorozathoz - közölte az MTI-vel az NNI főosztályvezetője csütörtökön.

MTI

 Horváth Lajos alezredes az NNI főosztályvezetője az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ennek az ügynek van-e köze a romák elleni támadássorozathoz, mint ahogyan az csütörtökön több kelet-magyarországi hírportálon megjelent, azt mondta: jelenleg nem áll rendelkezésre információ erről.   
    
Az NNI közleménye szerint az NNI július 15-től folytat eljárást lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt egy magyar férfi és társai ellen. A nyomozást még az encsi rendőrkapitányság rendelte el május 11-én - a Nemzetbiztonsági Hivatal információi alapján - , amikor egy közúti ellenőrzés alkalmával az igazoltatás alá vont és később meggyanúsított embernél szabálytalanul hatástalanított gépkarabélyt, később lakásán éles lőfegyvert és hozzá tartozó tárakat találtak.
    
Az elrendelt büntetőeljárás részeként házkutatást tartottak egy Borsod megyei tanyán is, ahol előkerült további 32 hasonló gépkarabély, egy lángszóró, valamint sok haditechnikai eszköz és lőszer. Ennek eredményeként a tanya magyar állampolgárságú tulajdonosát a lőszerekkel összefüggésben gyanúsították meg.
    
A szakértői vélemények megállapították, hogy 31 gépkarabélyt nem a magyar szabványnak megfelelően hatástalanítottak, azok különösebb szakismeret nélkül "barkácsszerszámokkal" éles lőfegyverré visszaalakíthatók, így lőfegyvernek minősülnek.
    
A haditechnikai eszközökkel kapcsolatban megállapítható a visszaélés haditechnikai termékkel, mivel a beszerzett szakértői vélemény szerint azok haditechnikai terméknek minősülnek.
    
A szintén szaktudás nélkül élessé visszaalakítható lángszóróval kapcsolatban a szakértői vélemény alapján megalapozott a gyanú a "visszaélés nemzetközi szerződés által tiltott fegyverrel bűntett" megállapítására.
    
Miután az NNI átvette az ügyet, augusztus 5-én - a nyomozás részeként - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem munkatársainak, továbbá tűzszerész szakértők bevonásával a tanyán megtartott újabb házkutatás során a nyomozók további 28, a korábban lefoglaltakhoz hasonló gépkarabélyt, 32 különböző kaliberű éles lőszert, 2 kézigránátot, 1 páncéltörő gránátot, valamint nagy mennyiségű fegyveralkatrészt foglaltak le. A lefoglalt fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálat alatt állnak. 
    
A házkutatás során találtak még nagy számban "harcászati ruházatokat", segédeszközöket, felszereléseket, valamint kiképzési és oktatótáblákat is. Ezek alapján a tanya magyar állampolgárságú tulajdonosa gyanúsítható még "visszaélés nemzetközi szerződés által tiltott fegyverrel, valamint visszaélés haditechnikai termékkel bűntettek elkövetésével is".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!