Belföld

2009.08.29. 15:43

Közzétették a pótfelvételi ponthatárokat

Budapest - Közzétették szombaton délután a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a felvi.hu honlapon, az érintettek a felvételi és besorolási döntésekrőlírásos értesítést szeptember első napjaiban kapják kézhez. Az eljárás során jelentkező 13.400 diák közül 12.009-en bekerültek valamilyen képzésre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A felvételizők az írásbeli értesítésre szeptember elején számíthatnak. 

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-nek elmondta: hasonlóan alakultak a ponthatárok, mint nyáron. Öt képzésnél volt 440-459 pont között a bekerülési küszöb. A pótfelvételi során 1500hallgatót vettek fel mesterképzésre, ebből 466-an államilag finanszírozott helyre kerültek be. Felsőfokú szakképzésre 586 költségtérítéses diákot vettek fel, a többiek alapképzésben, költségtérítéses formában jutottak be. 
    
Bakonyi László kitért arra is, hogy meglepően sokan voltak, akik úgy próbálkoztak, hogy a nyári eljárás során már bekerültek, illetve a pontszámuk nem érte el a megállapított ponthatárt.
    
A pótfelvételi során az a jelentkező nyerhetett besorolást, illetve felvételt, akinek a felvételi összpontszáma elérte vagy meghaladta a megjelölt képzésben július 23-án megállapítottköltségtérítéses ponthatárt, és a választott intézmény is rendelkezik a felvételéhez szükséges kapacitással. 
    
Amennyiben az adott szakon eddig nem indult (költségtérítéses) képzés, a ponthatár akkor sem lehet kisebb a jogszabályi minimumnál. Ez alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben 160 pont,felsőfokú szakképzésben 140 pont. 
    
A pótfelvételi eljárás során több mint háromszáz szak közül lehetett választani, de már csak egy helyre jelentkezhettek a diákok. Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokúszakképzésben csak költségtérítéses formában, míg mesterképzésben államilag támogatott és költségtérítéses formában is hirdettek meg képzéseket az intézmények. 
    
Mesterképzésben az intézmények saját hatáskörben döntöttek a jelentkezők felvételéről, így a minimum pontszámról is. Azokon a szakokon, amelyeket már a 2009. évi általános eljárásban ismeghirdettek, ott sem lehet a pótfelvételi ponthatár alacsonyabb a július 23-án meghatározott pontszámnál.

A ponthatárokért kattintson ide! 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!