Belföld

2009.09.24. 11:52

Az ágazat pénzhiánya miatt összehívná az egészségügyi bizottságot a Fidesz

Budapest - A Fidesz kezdeményezi az Országgyűlés egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, amelyre meghívják a szakminisztert, valamint a pénzügyi tárca vezetőjét, hogy szembesüljenek az egészségügy, a kórházak pénzhiányos állapotával - közölte Mikola István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A bizottság fideszes alelnöke szerint az egészségügyből történő forráselvonás mértéke elérte azt a határt, amely után már csak súlyos működési zavarok, a kórházak tönkremenetele, végtelen várólisták, orvosok távozása és betegtragédiák fordulhatnak elő.
   
Mikola István azt mondta: olyan folyamatok indultak el, amelyek a magyar egészségügyben még sohasem voltak, ezért sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség, forrást kell biztosítani az ágazatnak. "Hogy honnan biztosítják ezt a forrást, az a kormányzati felelősségi körbe tartozik" - tette hozzá. Közölte azt is, ha Oszkó Péter pénzügyminiszter nem fogadja el a meghívást, akkor kezdeményezik a költségvetési bizottság összehívását is, hogy ott szembesítsék a problémákkal.
    
Hangsúlyozta: a kórházak szakmailag fel lennének készülve a betegek korrekt ellátására, az ehhez szükséges alapvető feltételek azonban hiányoznak.
    
Egyre több intézmény foglalkozik azzal a gondolattal, hogy bezárja egy-két rendelését, korlátozza a betegfelvételt, átáll csak sürgősségi betegek ellátására, illetve létszámot csökkent - vélekedett Mikola István.
    
Kérdésre azt mondta, komolyabb tüntetésekre is lehet számítani az egészségügyben.
    
Azzal összefüggésben, hogy megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be, a fideszes szakpolitikus közölte: egyre több jel utal arra, hogy indul a járvány.
    
Tiltakozó akciójuk első lépéseként csütörtökön zöld zászlót helyeztek ki a kórházak országszerte, hogy felhívják a figyelmet az egészségügy pénzhiányos helyzetére. Az akciósorozat lépéseiről múlt héten állapodtak meg a kórházi és klinikai szakmai szervezetek, miután eredménytelenül zárultak az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásaik. Az egyeztetéseken Székely Tamás tárcavezető 4,5 milliárd forintot ajánlott a kórházvezetőknek, ám ők ezt elégtelennek ítélték, továbbra is 25,5 milliárd forintot kértek. Mivel a többletforrások mértékéről két tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni, a kormány mégsem vezeti be október 1-jével a bázisfinanszírozást.
    
A témában Mikola István kedden és szerdán is tartott sajtótájékoztatót, amelyeken közölte, hogy elégtelen a kórházválság felszámolásához a kormány ajánlata, Székely Tamástól pedig azt kérte, hogy vegye át az egészségügy irányítását Oszkó Pétertől, "szorítsa be" a pénzügyi tárca vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!